Examinar

Envíos recientes

Mostrando 1 - 5 de 10
  • RevistaAcceso abierto
  • ArtículoAcceso abierto
    L’ocàs de la vida religiosa a Borriana
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2020) Ríos i Canós, Guillem
    Amb l’anunciat comiat de les Dominiques i els Carmelites, Borriana tanca una etapa iniciada a finals del segle xix. Aquella eclosió d’esperit religiós, que durant dècades va impregnar tota la societat borrianenca, s’ha anat diluint, amb el pas dels anys, fins a desaparéixer, si exceptuem aquells ordes religiosos encara vinculats al món de l’educació, com les Mares de la Consolació o els Salesians. Ací han quedat els convents, a l’entorn dels quals es van estructurar importants barris de la nostra ciutat, com a testimonis d’una època en què el clero i els ordes religiosos tenien un destacat paper en la vida local. Mostra de la decadència, i com a punt final, va ser el trasllat de les restes mortals de les monges dominiques que descansaven en el cementeri del convent, fins al cementeri municipal, el passat 13 de març de 2020, en presència de la priora del convent, Sor María Enriqueta Porcar, i de l’advocat de la Federació dominica, Jesús Gil Martínez.
  • ArtículoAcceso abierto
    Travesses d’aigua al terme de Borriana: de la toponímia a la hidronímia
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2020) Monferrer Daudí, Joan R.
    Tot i que aquest article tracta aspectes referits a la toponímia del terme de Borriana, se centra en la hidronímia o nom de les séquies. El sistema de reg de Borriana és un dels més antics de les nostres comarques, la complexitat de la xarxa de séquies que duen l’aigua des del riu de Millars fins a cada racó del terme es veu reflectida en el nom dels diferents tipus de canalitzacions, tant pel que fa a la part comuna del nom com pel que fa referència al nom propi. Formes arcaiques, noms de persona, cognoms, malnoms, topònims, referències orogràfiques, edificacions, conreus, vegetals, entre d’altres, són els noms que s’han consolidat al llarg dels segles en les séquies principals i al llarg de dècades en les ramals finals. Us convidem a fer una passejada pel terme municipal i saber per on arriba l’aigua a cada tros, al nostre tros.
  • ArtículoAcceso abierto
    Les alqueries del terme de Borriana
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2020) Cabrera Fausto, Ivan; Fenollosa Forner, Ernesto; Serrano-Lanzarote, Begoña; Perelló Roso, Ricardo
    El terme municipal de Borriana està esquitxat d’infinitud d’antics habitatges inicial i majoritàriament vinculats al conreu de la terra. Conegudes amb el nom d’alqueries, les generacions actuals associen aquestes edificacions amb l’oportunitat de passar l’estiu lluny de la calor de la ciutat i en contacte amb la natura. La seua morfologia i els seus sistemes constructius responen perfectament al context geogràfic, climatològic, material i cultural que les va veure nàixer, atresorant valuoses lliçons de sostenibilitat i sintonia amb el medi ambient. Totes aquelles que han estat convenientment mantingudes o restaurades ofereixen als seus propietaris una opció habitacional amb atractius creixents per la societat i el moment actuals.
  • ArtículoAcceso abierto
    Un recorregut succint per la meua vida
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2020) Mesado Oliver, Norberto
    Norbert Mesado Oliver ha estat un referent en el món cultural borrianenc. Nascut en plena guerra civil espanyola, ha viscut intensament tota la postguerra franquista,la transició a la democràcia i el període democràtic actual. En aquest article prova d’analitzar l’evolució històrica, social i cultural de la Borriana dels darrers vuitanta anys des de les seues vivències, transmetent-nos la visió personal de l’alma mater del Museu Arqueològic Municipal. Anècdotes i experiències se succeeixen per fer-nos veure detalls i aspectes diversos de la rebotiga de la història més pròxima i d’alguns personatges de la cultura i de la vida pública local. Al capdavall, són els pèls i senyals de la nostra història i de la història dels nostres contada per una persona que l’ha viscuda des de dins, perquè Norbert hi era.