Examinar

Envíos recientes

Mostrando 1 - 5 de 10
  • RevistaAcceso abierto
    L’esport en les diferents etapes educatives. Anàlisi i propostes per a la millora de la praxi
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2018) Autores varios
  • ArtículoAcceso abierto
    Una visió educativa de l’esport universitari
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2018) López Yeste, Alicia
    L’objectiu de l’article és presentar les funcions de l’esport en l’àmbit universitari, per a això dedicarem un primer apartat a revisar l’esport universitari basant-nos en els aspectes més rellevants de la seua última definició i es mostraran a grans trets les característiques de l’esport que practiquen els universitaris. En el segon apartat revisem com perceben els estudiants l’esport que es realitza en la universitat, identificant a través de la mateixa visió dels estudiants les diferents funcions de l’esport universitari: un instrument per a millorar la salut, una eina per a la convivència i la cohesió social i una oportunitat per al desenvolupament de competències transversals, sota l’objectiu de la formació integral de l’estudiant. Per això la definició d’esport universitari gira al voltant de la funció educativa de l’esport, aspecte que s’aprofundeix en el tercer apartat. Finalitzem l’article amb la revisió de la situació de l’activitat física i l’esport en el currículum dels estudiants universitaris i amb unes línies d’actuació a tall de conclusió.
  • ArtículoAcceso abierto
    Les curses de muntanya als instituts de les terres de l’Ebre
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2018) Sales Vilalta, Florenci
    El projecte “Les curses per muntanya als instituts de les terres de l’Ebre” (CMITE) aprofita les curses per muntanya com a eina didàctica a instituts de secundària del sud de la província de Tarragona (terres de l’Ebre). Al llarg de sis cursos s’han realitzat activitats cooperatives entre els centres, projectes internacionals i curses per muntanya entre els i les alumnes participants. Cada curs, al voltant de 9 centres, 22 professors i professores i uns 240 alumnes de la zona empren aquest esport a les seves classes de diverses matèries del currículum. El resultat és un procés d’aprenentatge amb aplicacions reals en què els i les alumnes tenen el protagonisme.
  • ArtículoAcceso abierto
    Pràctica esportiva i benestar psicològic en adolescents: Projecte DADOS
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2018) Adelantado-Renau, Mireia; Moliner-Urdiales, Diego
    L’objectiu del nostre estudi va ser analitzar l’associació entre el nombre de sessions setmanals de pràctica esportiva i el benestar psicològic en adolescents. Els participants van autoreportar el nombre de sessions setmanals de pràctica esportiva i es van clasificar en tres categories: sedentaris (≤ 2 sessions setmanals), actius (3-4 sessions setmanals) i esportistes d’elit (≥ 5 sessions setmanals). El benestar psicològic es va avaluar amb el nivel 3 del qüestionari BASC. Els participants actius van presentar menor risc de somatització, ansietat i depressió, i major confiança en si mateixos que els sedentaris (tots P>0,05). La pràctica esportiva podria millorar el benestar psicològic durant l’adolescència.
  • ArtículoAcceso abierto
    Desmitificant el treball de força amb xiquets i adolescents
    (Agrupació Borrianenca de Cultura, 2018) Flor Rufino, Marc
    L’activitat física i l’esport estan sotmesos actualment a una anàlisi detallada i contínua. Entre els elements qüestionats, hi ha el treball de força, sobretot amb els infants. La força és una qualitat lligada al moviment humà i un requisit importantíssim per a la vida diària i per a la pràctica esportiva. Ara bé, el treball de força en xiquets i adolescents pot conduir a una sèrie de problemes, la qual cosa ha dut a crear una sèrie de mites molt estesos, com ara l’impediment del creixement, la perillositat dels exercicis, l’edat ideal per a alçar pesos, etc. Estudis recents han evidenciat els avantatges d’aquest tipus d’entrenament, això sí, sempre seguint una sèrie de pautes per a poder obtenir beneficis físics, motrius, preventius o psicosocials.