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Mostrando ítems 1-10 de 10
El comercio de vinos entre España e Inglaterra en la segunda mitad del siglo XVII: construcción de una serie anual y primeros resultados
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2016-12)
Wine became the prime commodity amongst Spanish exports to England in the seventeenth century. This article offers a review of current data and a new annual data series on Spanish wine exports to England from 1664 to 1697, ...
Spanish agri-food trade during the second wave of globalisation, 1951-2011
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2015-04)
This study analyses the evolution of the agri-food trade during the time of greatest transformation of the Spanish economy, namely the second half of the twentieth century and the first decade of the twenty-first. This ...
El bacalao en España (1850-1914): importación y política comercial
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2015-12)
Spain has traditionally been the largest consumer market for salted cod. However, despite Spain’s important presence in the international cod market and the contribution it has made to Spanish tax revenue throughout much ...
The determinants of world wheat trade, 1963-2010: A gravity equation approach
(Sociedad de Historia Agraria, 2021-04)
The international configuration of the world wheat trade has undergone significant transformations over the past fifty years. The volume of total wheat
trade has increased fivefold, new exporting leaders have appeared and ...
The dynamics of international trade in cereals, 1900-1938
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2015-10)
El objetivo de este trabajo es analizar la dinámica del comercio internacional de
cereales en el primer tercio del siglo XX. Para ello se estudiará su evolución a lo
largo de ese periodo, comparándola también con la del ...
Especialización en baja calidad: España y el mercado internacional del vino, 1950-1990.
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2012-04)
Este artículo estudia los mercados interior e internacional del vino español en el periodo 1950- 1990, mercados que ofrecieron incentivos escasos para la modernización del sector y la inversión en calidad. Hasta los años ...
Las exportaciones españolas de vino, 1986-2012: dinámicas gravitacionales.
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2014-12)
Las exportaciones totales de vino españolas han experimentado un gran auge desde que España se integró en la CEE en 1986. Las transformaciones han sido espoleadas por los acuerdos de la Ronda Uruguay del GATT en 1994 y por ...
La competitividad internacional de la industria vinícola española durante la globalización del vino
(2012-04)
This paper analyzes the international competitiveness of the Spanish wine
industry at the stage of 'wine globalization'. The comparative advantage through the
Revealed Competitive Advantage Index (RCA) or Balassa Index ...
The long-run decline in the share of agricultural and food products in international trade, 1951-2000: a gravity equation approach of its causes
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2010-05)
The objective of this study is to determine the causes of the loss of share of agricultural products and food in international trade. The article compares, using a gravity model, the impact of various factors upon bilateral ...
Antes y después de 1810: escenarios en la historia de las exportaciones rioplatenses de cueros desde 1760 hasta 1860
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2011-12)
This paper focus on the history of River Plate’s exports of hides from 1760 to 1860, a century that ran from the beginning of the Bourbon reforms in America until the beginning of the “first globalization”. The aim of this ...