The Effect of globalization on water consumption: a case study of spanish virtual water trade, 1849-1935
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Título
The Effect of globalization on water consumption: a case study of spanish virtual water trade, 1849-1935Fecha de publicación
2013-07Editor
Sociedad Española de Historia AgrariaResumen
This paper aims to analyse the impact on water consumption of the trade
expansion of the first globalization era. To that end, we choose the case of Spain, a
semi-arid country with significant cyclical water shortages ... [+]
This paper aims to analyse the impact on water consumption of the trade
expansion of the first globalization era. To that end, we choose the case of Spain, a
semi-arid country with significant cyclical water shortages that excelled as an exporter
of agricultural and food products in the period of study. More specifically, we are
interested in answering the following questions: What was the volume of water
embodied in agricultural and food products exports, how did this variable evolve over
time, what factors drove this evolution and what was the volume of water incorporated
in imports of these products?. In short, we want to know the impact on water resources
of Spain’s entry into agriculture and food markets. To explore these issues, we will use
the concepts of virtual water and virtual water trade. First, we examine virtual water
trade flows in the long run. Further, we attempt to disentangle certain major drivers
underlying these trajectories. In order to establish the role played by trade in the final
net balance of water, a Structural Decomposition Analysis (SDA) is applied. Finally, an
analysis of the implications of the increase in virtual water trade on water resources is
carried out. [-]
El objetivo de este trabajo es analizar el impacto sobre el consume de agua
de la expansión comercial de la primera globalización. Para ello hemos elegido como
caso de estudio España, un país semi-árido con una ... [+]
El objetivo de este trabajo es analizar el impacto sobre el consume de agua
de la expansión comercial de la primera globalización. Para ello hemos elegido como
caso de estudio España, un país semi-árido con una significativa escasez cíclica de
agua, que destacó como un gran exportador de productos agrarios y alimentos en el
periodo que estudiamos. Más específicamente estamos interesados en contestar las
siguientes preguntas: ¿Cuál fue el volumen de agua incorporada en las exportaciones
de productos agrarios y alimentos?¿Cómo evolucionaron a lo largo del tiempo? ¿Qué
factores impulsaron esta evolución? ¿Cuál fue el volumen de agua incorporada en las
importaciones de este tipo de productos? En suma, queremos averiguar el impacto
sobre los recursos hídricos de la creciente participación de España en los mercados
internacionales agrarios. Para resolver estas cuestiones, usaremos los conceptos de
agua virtual y comercio de agua virtual. Primero estudiaremos los flujos de comercio
virtual de agua en el largo plazo. Más adelante, trataremos de saber cuáles han sido
los principales factores impulsores de esta evolución. Para averiguar el papel jugado
por el comercio en el balance neto de agua, aplicaremos un Análisis de
Descomposición Estructural. Finalmente, analizaremos las implicaciones del
incremento en el comercio virtual de agua sobre los recursos hídricos. [-]
Palabras clave / Materias
Tipo de documento
info:eu-repo/semantics/workingPaperDerechos de acceso
© Julio 2013, Rosa Duarte, Vicente Pinilla and Ana Serrano
http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
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