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Effect of high salinitu, water stress and different sources of nitrogen on citrus physology
dc.contributor.author | Nebot Vaya, Alma | |
dc.contributor.other | Gómez Cadenas, Aurelio | |
dc.contributor.other | Pitarch-Bielsa, Marta | |
dc.contributor.other | Universitat Jaume I. Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural | |
dc.date.accessioned | 2018-05-08T10:04:19Z | |
dc.date.available | 2018-05-08T10:04:19Z | |
dc.date.issued | 2017-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10234/174557 | |
dc.description | Treball Final de Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural. Codi: AG1042. Curs: 2016/2017 | ca_CA |
dc.description.abstract | Citrus are a key part in the Valencian economy. Every year millions of Euros are spent and recovered in this industry. One of the farmer’s worst nightmares are pests, diseases and damage due to abiotic factors, such as water, temperature, salinity, nutrition… One of the easiest factors to control is nutrition and fertilization. In citrus trees, these are key factors affecting directly both yield and quality. If they are controlled and carried on correctly, the benefits for the trees are many, but very damaging effects can be observed if fertilization is not adequate. Negative disturbances may be shown in similar ways, although they may be caused by very different reasons at a physiological, biochemical and hormonal level. To find out and study these differences, we analysed the effects of different abiotic stresses in leaves, roots and xylem sap of two year old Carrizo citrange plants (Citrus sinensis (L.) Osb. X Poncirus trifoliatg (L.) Raf). MDA, proline, hormones (ABA, SA and JA), and even nutritional analysis were carried out. The results obtained were varied and in mainly erratic. In most cases the oxidative stress results were not as high as expected bearing in mind the results from previous works consulted, but it’s probable that this may be due to the good initial state of the plants. The hormone results were consistent with previous works done, in which they accumulated as the oxidative stress damage increased. The results obtained from the nutritional analysis weren’t very clarifying. Just in some cases, like in for example sodium, were the results useful to make sure the experiment was carried out correctly. | ca_CA |
dc.description.abstract | Los cítricos son un factor clave en la economía de la Comunidad Valenciana. Cada año millones de euros son invertidos y recuperados en esta industria. Uno de los mayores sufrimientos de los agricultores son las plagas, las enfermedades y los daños causados por factores abióticos como el agua, temperatura, sal, nutrición mineral… Uno de estos factores más fáciles de controlar son la fertilización y la nutrición. En cítricos son factores clave que afectan directamente en la producción y el rendimiento. Si son controlados y llevados a cabo correctamente, los programas nutricionales son muy beneficiosos para las plantaciones, pero muy perjudiciales si no. Estas alteraciones negativas se manifiestan externamente de maneras muy similares, pero pueden tener causas muy diferentes a niveles bioquímicos, hormonales y fisiológicos. Para encontrar y estudiar estas diferencias, se analizaron los diferentes efectos de los estreses abióticos en hojas, raíces y savia en plantas de citrange carrizo (Citrus sinensis (L.) Osb. X Poncirus trifoliatg (L.) Raf.) de dos años de edad. Se llevó a cabo MDA, prolina, hormonas (ABA, SA y JA) así como análisis nutricional. Los resultados obtenidos fueron variados y en su mayoría erráticos. En muchos de los resultados el estrés oxidativo no fue tan alto como era de esperar, teniendo en cuenta los resultados previos consultados, pero es posible que esto se debiese al correcto estado fisiológico de las plantas al inicio del experimento. Los resultados hormonales fueron más consistentes con resultados de ensayos previos, en los que al igual que este ensayo, se acumularon a medida que el estrés oxidativo aumentaba. Los datos obtenidos en el análisis nutricional no fueron muy esclarecedores. Sólo en algunos casos, como por ejemplo en sodio, fueron útiles para comprobar que el experimento se realizó correctamente. | ca_CA |
dc.format.extent | 50 p. | ca_CA |
dc.format.mimetype | application/pdf | ca_CA |
dc.language.iso | eng | ca_CA |
dc.publisher | Universitat Jaume I | ca_CA |
dc.rights | Atribución-CompartirIgual 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | * |
dc.subject | Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural | ca_CA |
dc.subject | Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural | ca_CA |
dc.subject | Bachelor's Degree in Agri-Food and Rural Engineering | ca_CA |
dc.subject | citrus | ca_CA |
dc.subject | cítricos | ca_CA |
dc.title | Effect of high salinitu, water stress and different sources of nitrogen on citrus physology | ca_CA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | ca_CA |
dc.educationLevel | Estudios de Grado | ca_CA |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | ca_CA |