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From Affluence to Processed Food: Evolution of Meat Consumption in Spain since the Second Half of the 20th Century
dc.contributor.author | Delgado Perea, Pablo | |
dc.date.accessioned | 2022-06-01T07:15:03Z | |
dc.date.available | 2022-06-01T07:15:03Z | |
dc.date.issued | 2022-05 | |
dc.identifier.issn | 2386-7825 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10234/197884 | |
dc.description.abstract | We use Spain as a study case in order to analyse the evolution of meat consumption from the second half of the twentieth century until today. To do this, we built a database of meat consumption using all possible sources: FAO, Ministry Food Balance, Household Budget Surveys and Food Consumption Panel. There are two main contributions. First, we disagree with the idea that the consumption of meat in Spain has been growing steadily since the fifties, as some economic historians have previously reported. Second, we observe two different food consumption models. One characterized by the increase in standardized meat consumption and the other featured by the decrease in meat consumption as well as the rise in the consumption of processed and elaborated meat. | ca_CA |
dc.description.abstract | En este trabajo utilizamos a España como caso de estudio para analizar la evolución del consumo de carne desde la segunda mitad del siglo XX hasta nuestros días. Para ello, hemos construido una base de datos utilizando todas las fuentes existentes: la FAO, los balances del ministerio, las encuestas de presupuestos familiares y el panel de consumo alimentario. Hay dos contribuciones principales. En primer lugar, ponemos en duda el hecho de que el consumo de carne en España ha estado creciendo ininterrumpidamente desde los años 50, tal y como algunos trabajos han afirmado. En segundo lugar, observamos dos modelos de consumo alimentario. El primero está caracterizado por el incremento en el consumo de carne estandarizada. El segundo se caracteriza tanto por la caída en el consumo de carne como por el incremento en el consumo de carne procesada y más elaborada. | ca_CA |
dc.format.extent | 39 p. | ca_CA |
dc.format.mimetype | application/pdf | ca_CA |
dc.language.iso | eng | ca_CA |
dc.publisher | Sociedad Española de Historia Agraria | ca_CA |
dc.relation.isPartOfSeries | Documentos de Trabajo; 22-05 | |
dc.rights | © Mayo de 2022, Pablo Delgado Perea | ca_CA |
dc.rights.uri | http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/ | ca_CA |
dc.subject | nutritional transition | ca_CA |
dc.subject | meat | ca_CA |
dc.subject | Spain | ca_CA |
dc.subject | consumption | ca_CA |
dc.subject | transición nutricional | ca_CA |
dc.subject | carne | ca_CA |
dc.subject | España | ca_CA |
dc.subject | consumo | ca_CA |
dc.title | From Affluence to Processed Food: Evolution of Meat Consumption in Spain since the Second Half of the 20th Century | ca_CA |
dc.title.alternative | Del exceso a la comida procesada: evolución del consumo de carne en España desde la segunda mitad del siglo XX | ca_CA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/workingPaper | ca_CA |
dc.subject.jel | N34 | ca_CA |
dc.subject.jel | N54 | ca_CA |
dc.subject.jel | O13 | ca_CA |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | ca_CA |
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