El cultivo tradicional del almendro en el Mediterráneo: Baleares en el contexto español (ca. 1770-2017)
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SEHA-REVISTASMetadata
Title
El cultivo tradicional del almendro en el Mediterráneo: Baleares en el contexto español (ca. 1770-2017)Date
2021-08Is part of
Historia Agraria: Revista de agricultura e historia rural, nº 83Publisher
Sociedad de Historia AgrariaAbstract
The process of arboreal diversification that was initiated in Spain in the final
stage of the Old Regime propitiated the emergence of new areas of production
and crops. Some Mediterranean regions, and in particular ... [+]
The process of arboreal diversification that was initiated in Spain in the final
stage of the Old Regime propitiated the emergence of new areas of production
and crops. Some Mediterranean regions, and in particular the Balearic Islands, stood out for the early dry farming cultivation of almond trees. Its development
has been related above all to the evolution of the commercial value of almonds, often
ignoring other uses of the tree: fertilizer, fodder for livestock, firewood, etc. But in traditional agrarian systems, as with other crops, their multifunctionality was extremely important for the reinitiation of productive cycles on many farms; especially for peasant
units. In the Balearic Islands, the moderate yields of almond plantations and the competition exercised by other national and international areas of production, in particular from the second half of the 20th century on, did not discourage cultivation of them.
As in other regions, development was favoured by successive improvement plans financed
from the 1960s on by different government institutions: first by the government of Spain,
and more recently by the European Community. However, over recent years, a highly
destructive bacteria (Xylella fastidiosa) has not only discouraged cultivation, but threatens the survival of one of the most characteristic trees of the agricultural landscape of
the islands. [-]
El proceso de diversificación arbórea iniciado en España en la etapa final del
Antiguo Régimen propicia el surgimiento de nuevas áreas productoras y
nuevos cultivos. Algunas regiones mediterráneas, en especial ... [+]
El proceso de diversificación arbórea iniciado en España en la etapa final del
Antiguo Régimen propicia el surgimiento de nuevas áreas productoras y
nuevos cultivos. Algunas regiones mediterráneas, en especial Baleares, destacaron por la temprana dedicación al cultivo en secano del almendro. Su trayectoria se
ha relacionado, sobre todo, con la evolución del valor comercial de la almendra obviando,
a menudo, otros aprovechamientos del árbol: abono, alimento para el ganado, leña, etc.
Sin embargo, en los sistemas agrarios tradicionales, como sucedió también con otros cultivos, su carácter multifuncional resultó de gran importancia para el reinicio de los ciclos productivos de muchas explotaciones agrarias; en especial para las unidades campesinas. En Baleares, los moderados rendimientos del almendral y la competencia
ejercida, sobre todo a partir de la segunda mitad del siglo XX, por otras áreas de producción nacional e internacional no desincentivaron su cultivo. El desarrollo se vio favorecido, al igual que en otras regiones, por los sucesivos planes de mejora financiados
desde la década de 1960 por distintas instituciones gubernamentales: primero por el Gobierno de España y más recientemente por la Comunidad Europea. Sin embargo, en
los últimos años una bacteria con un alto poder destructivo (Xylella fastidiosa) amenaza la pervivencia de los almendrales. [-]
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Type
info:eu-repo/semantics/articlePublisher version
https://www.historiaagraria.com/en/issues/antonia_morey_jaume_fornes-el_cultivo_ ...Rights
info:eu-repo/semantics/openAccess