• openAccess   Embodied energy in agricultural inputs. Incorporating a historical perspective 

      Aguilera, Eduardo; Guzmán Casado, Gloria; Infante Amate, Juan; Soto Fernández, David; García Ruiz, Roberto; Herrera González de Molina, Antonio; Villa, Inmaculada; Torremocha, Eva; Carranza, Guiomar; González de Molina, Manuel Sociedad Española de Historia Agraria (2015-11)
      Este documento de trabajo analiza la energía asociada a los inputs agrarios en perspectiva histórica. El estudio se basa en una amplia revisión bibliográfica, que se ha complementado con estimaciones propias para crear una ...
    • openAccess   La gran transformación del sector agroalimentario español. Un análisis desde la perspectiva energética (1960-2010) 

      Infante Amate, Juan; Aguilera, Eduardo; González de Molina, Manuel Sociedad Española de Historia Agraria (2014-03)
      The main objective of this work is to reconstruct the consumption of the different types of energy by the Spanish agri-food system (AFS) between 1960 and 2010. The initial hypothesis, of a high increase in energy consumption ...
    • openAccess   Methodology and conversion factors to estimate the net primary productivity of historical and contemporary agroecosystems 

      Guzmán Casado, Gloria; Aguilera, Eduardo; Soto Fernández, David; Cid, Antonio; Infante Amate, Juan; García Ruiz, Roberto; Herrera González de Molina, Antonio; Villa, Inmaculada; González de Molina, Manuel Sociedad Española de Historia Agraria (2014-05)
      This methodological manual provides basic information to estimate the net primary productivity (NPP) of historical and contemporary cropland, in terms of fresh and dry matter, and gross energy. The methodology and the ...