Milk and meat consumption and production in Chile, c. 1930-2017: A history of a successful nutrition transition
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SEHA-REVISTASMetadatos
Título
Milk and meat consumption and production in Chile, c. 1930-2017: A history of a successful nutrition transitionFecha de publicación
2020-12Editor
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA)Resumen
This article shows how Chile experienced a profound nutrition transition
within a short period of time. Before the early 1990s, the diet of most Chileans
was poor in animal proteins and calcium. Today, Chileans enjoy ... [+]
This article shows how Chile experienced a profound nutrition transition
within a short period of time. Before the early 1990s, the diet of most Chileans
was poor in animal proteins and calcium. Today, Chileans enjoy a diet characterized
by high consumption of meat and dairy products. The rapid rise in consumption
of these products can be attributed to various factors: Chile belatedly joining the international
agribusiness revolution; government support from the 1930s to the 1960s; increasing
GDP per capita; macro-economic stability; changes in consumption habits; trade
liberalization; and the fall in food prices, as both meat and milk had high income elasticity.
These revolutions in both production and consumption have greatly improved the
nutrition of the Chilean population and partly explain the improvement in Chile’s biological
well-being. [-]
E ste ar tículo muestra que Chile exper imentó una profunda transición nutricional
en un corto periodo de tiempo. Antes de comienzos de los años 1990, la mayoría
de los chilenos tenía una dieta pobre en calcio y ... [+]
E ste ar tículo muestra que Chile exper imentó una profunda transición nutricional
en un corto periodo de tiempo. Antes de comienzos de los años 1990, la mayoría
de los chilenos tenía una dieta pobre en calcio y proteína animal. Hoy,
sin embargo, los chilenos disfrutan de una dieta caracterizada por un alto consumo de
car ne y productos lácteos. El aumento súbito en el consumo de car nes y productos lácteos
está principalmente asociado a la adopción en Chile de la revolución internacional
en ag ronegocios; al apoyo gubernamental entre las décadas de 1930 y 1960; a un
aumento del PIB per cápita; la estabilidad macroeconómica; los cambios en hábitos de
consumo; la liberalización comercial; y a la caída de precios de los alimentos, que tienen
una alta elasticidad de demanda. Estas revoluciones en producción y consumo han
mejorado de gran manera la nutrición de la población chilena, lo que explica parte de
las mejoras en bienestar biológico del país. [-]
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Tipo de documento
info:eu-repo/semantics/articleVersión de la editorial
http://www.historiaagraria.com/en/issues/82Derechos de acceso
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