Geographic expansion and intensification of coffee-growing in Costa Rica during the Green Revolution (1950-89): Drivers and outcomes
Impact
Metadata
Show full item recordcomunitat-uji-handle:10234/9273
comunitat-uji-handle2:10234/116483
comunitat-uji-handle3:10234/194227
comunitat-uji-handle4:
SEHA-REVISTASMetadata
Title
Geographic expansion and intensification of coffee-growing in Costa Rica during the Green Revolution (1950-89): Drivers and outcomesDate
2021-04Is part of
Historia Agraria: Revista de agricultura e historia rural, nº 83Publisher
Sociedad de Historia AgrariaAbstract
This article presents fresh improved aggregated data on coffee-growing regional specialization in Costa Rica between the 1950s to the 1980s and discusses the determinants of the expansion of that coffee cropping ... [+]
This article presents fresh improved aggregated data on coffee-growing regional specialization in Costa Rica between the 1950s to the 1980s and discusses the determinants of the expansion of that coffee cropping frontier with a
model that combines environmental and geo-economic drivers. The model performs a
multiregression analysis that includes agroclimatic, land use, demographic, and market access variables to explain the geographical patterns of expansion and intensification of coffee-growing areas during the deployment of the Green Revolution. The results
allow us to characterize the locations and understand the main drivers behind coffee regional specialization. The results confirm that the locations of coffee-growing expansion
were conditioned by a dynamic interaction among first and second-nature factors
whose importance changed over time within a complex social and agro-ecological fabric that allowed, to some extent, the endurance of functional shaded management in
small-scale coffee plantations. [-]
Este artículo presenta nuevos y mejorados datos agregados de la especialización
regional del cultivo de café en Costa Rica entre 1950 y 1980. Analiza los determinantes de la expansión de la frontera cafetalera a ... [+]
Este artículo presenta nuevos y mejorados datos agregados de la especialización
regional del cultivo de café en Costa Rica entre 1950 y 1980. Analiza los determinantes de la expansión de la frontera cafetalera a partir de un modelo
que combina factores ambientales y geoeconómicos. El modelo explica los patrones
geo gráficos de expansión e intensificación de las áreas cafeteras durante el despliegue
de la revolución verde en función de variables agroclimáticas, de uso del suelo, demográficas y de acceso al mercado. Los resultados permiten identificar los principales factores impulsores de la especialización regional del café. A su vez, confirman que el comportamiento espacial de la expansión cafetalera estuvo condicionado por una interacción
dinámica entre factores de primera y segunda naturaleza, cuya importancia cambió a
lo largo del tiempo dentro de un complejo tejido socioeconómico y agroecológico que permitió, en cierta medida, la pervivencia del modelo de cultivo bajo sombra en cafetales
de pequeña escala. [-]
Subject
Type
info:eu-repo/semantics/articlePublisher version
https://www.historiaagraria.com/en/issues/andrea_montero_marc_badia-miro_and_enr ...Rights
info:eu-repo/semantics/openAccess