The history of the rice gene pool in Suriname: circulations of rice and people from the eighteenth century until late twentieth century
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The history of the rice gene pool in Suriname: circulations of rice and people from the eighteenth century until late twentieth centuryData de publicació
2018-08Publicat a
Historia agraria: Revista de agricultura e historia rural, nº 75, p. 69-91Editor
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA)Resum
Alongside the trans-Atlantic slave trade, plant species travelled from Africa to the Americas and back. This article examines the emerging rice gene pool in Suriname due to the global circulation of people, plants and ... [+]
Alongside the trans-Atlantic slave trade, plant species travelled from Africa to the Americas and back. This article examines the emerging rice gene pool in Suriname due to the global circulation of people, plants and goods. We distinguish three phases of circulation, marked by two major transitions. Rice was brought to the Americas by European colonizers, mostly as food on board slave ships. In Suriname rice started off as a crop grown only by Maroon communities in the forests of the Suriname interior. For these runaway slaves cultivating several types of rice for diverse purposes played an important role in restoring some of their African culture. Rice was an anti-commodity that acted as a signal of protest against the slave-based plantation economy. After the end of slavery, contract labourers recruited from British India and the Dutch Indies also brought rice to Suriname. These groups grew rice as a commodity for internal and global markets. This formed the basis of a second transition, turning rice into an object of scientific research. The last phase of science-driven circulation of rice connected the late-colonial period with the global Green Revolution. [-]
El comercio transatlantico de esclavos tuvo como consecuencia la transferencia de numerosas especies vegetales. Este artículo se centra en la aparición de un acervo genético del arroz en Surinam, como consecuencia del ... [+]
El comercio transatlantico de esclavos tuvo como consecuencia la transferencia de numerosas especies vegetales. Este artículo se centra en la aparición de un acervo genético del arroz en Surinam, como consecuencia del tráfico de personas, plantas y mercancías. Hemos dividido la historia de la circulación global del arroz en tres etapas, separadas por dos etapas transicionales. El arroz llegó a América de la mano de los colonizadores, que lo empleaban como alimento, especialmente a bordo de los navíos que transportaban los esclavos. En Surinam no existían plantaciones de arroz, pero este cultivo pronto fue adoptado por grupos cimarrones formados por esclavos huidos hacia los bosques del interior de Surinam. El arroz parece haber jugado un papel fundamental para estos grupos, al permitirles restablecer algunos aspectos de su cultura africana ancestral, incluyendo el cultivo de distintas variedades de arroz. Como un símbolo de protesta contra las plantaciones con esclavos, el arroz cimarrón fue una antimercancía. Con el fin de la esclavitud llegaron a Surinam nuevos colectivos de trabajadores reclutados en las Indias británicas y holandesas. Estos grupos cultivaron arroz como una mercancía de primer orden. El artículo describe esta segunda transición, que convirtió este cereal en un objeto para la ciencia. Esta circulación de orientación científica conecta el período final colonial con la Revolución Verde [-]
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