ListarSociedad de Estudios de Historia Agraria por tema "N70"
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Cities and milk consumption in Europe, 1890-1936: the emergence of a new market in Spain
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2017-12)One of the main features of the European nutritional transition involved the wide-spread increase in milk consumption, a singular process as it involved the emergence of new consumption preferences. This transformation ... -
Consumir i distribuir: Barcelona i el sector de l’oli d’oliva català, 1850s-1930s
Sociedad Española de Historia Agraria (2024-05)Este trabajo explora el impacto de los grandes núcleos urbanos en los procesos históricos de cambio agrario y de transformación de la industria agroalimentaria. Utilizando Barcelona y el sector del aceite de oliva en ... -
Continuity, change, and geographical differences in Spain’s firewood consumption: a new estimation (1860-2010)
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2019-04)Although firewood was the main energy source until recently in most parts of the world, our understanding of its consumption levels is still quite limited, even in regard to recent periods. The powerful impact of fossil ... -
Firewood consumption and energy transition: a survey of sources, methods and explanations in Europe and North America
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2019-04)El artículo revisa la literatura actual sobre el consumo de leña en Norteamérica y Europa. Se centra, en particular, en la calidad de las estadísticas nacionales, poniendo especial atención en los métodos utilizados por ... -
The long-run decline in the share of agricultural and food products in international trade, 1951-2000: a gravity equation approach of its causes
Sociedad Española de Historia Agraria (2010-05)The objective of this study is to determine the causes of the loss of share of agricultural products and food in international trade. The article compares, using a gravity model, the impact of various factors upon bilateral ... -
La producció de cava en el comerç internacional (1850-2015)
Sociedad Española de Historia Agraria (2021-02)En este documento de trabajo pretendemos aproximarnos a la evolución de la producción y del comercio internacional de cava en España, desde mediados del siglo XIX hasta la actualidad, centrándonos en el papel de liderazgo ... -
The dynamics of international trade in cereals, 1900-1938
Sociedad Española de Historia Agraria (2015-10)El objetivo de este trabajo es analizar la dinámica del comercio internacional de cereales en el primer tercio del siglo XX. Para ello se estudiará su evolución a lo largo de ese periodo, comparándola también con la del ... -
What’s in the annual database of Global Wine Markets, 1835 to 2016?
Sociedad Española de Historia Agraria (2018-07)This paper documents a new, unique annual database of global wine markets covering 1835 to 2016. The database expands enormously the opportunities for conducting studies on wine production, consumption and trade from an ... -
Wine historical statistics: A quantitative approach to its consumption, production and trade, 1840-1938
Sociedad Española de Historia Agraria (2014-07)This working paper provides a compilation of statistics on international wine consumption, production and trade from the mid-nineteenth century until the beginning of the Second World War. The statistical data is structured ...