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dc.contributor.authorGarrido, Samuel
dc.date.accessioned2023-04-19T13:13:22Z
dc.date.available2023-04-19T13:13:22Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationGARRIDO HERRERO, S. (2022). Why Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and Beyond. Historia Agraria, 88: 7-40. doi:10.26882/histagrar.088e06gca_CA
dc.identifier.issn1139-1472
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/202212
dc.description.abstractCooperative wineries are one of the cornerstones of the wine industry in Europe today. To understand how they reached this condition, I use the case of Spain and pay special attention to the period in which they took off in the country, namely, during the Franco dictatorship (1939-75). Wine economists often believe that cooperatives produce mediocre wines because they cannot avoid the opportunistic behavior of their members. I argue that they can and that the poor quality of their wine in some regions was the result of the perverse stimuli provided by a badly designed wine market regulation policy.ca_CA
dc.description.abstractLas bodegas cooperativas son una de las piezas fundamentales de la actual industria vinícola europea. Para explicar cómo llegaron a serlo, utilizo el caso de España y presto una especial atención al período en el que se generalizaron, la dictadura de Franco (1939-1975). Los economistas del vino suelen creer que las cooperativas producían vinos mediocres porque no podían evitar el comportamiento oportunista de los socios. Defiendo que sí pudieron evitarlo y que la mala calidad de su vino en algunas provincias durante el franquismo fue el resultado de los perversos estímulos lanzados por una política regulatoria del mercado mal diseñada.ca_CA
dc.format.extent34 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isoengca_CA
dc.publisherSociedad Española de Historia Agraria (SEHA)ca_CA
dc.relation.isPartOfHistoria Agraria, 88: 7-40ca_CA
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ca_CA
dc.subjectwineca_CA
dc.subjectcooperative wineriesca_CA
dc.subjectmarket regulationca_CA
dc.subjectbuffer stocksca_CA
dc.subjectvinoca_CA
dc.subjectcooperativas vinícolasca_CA
dc.subjectregulación del mercadoca_CA
dc.subjectreservas reguladorasca_CA
dc.titleWhy Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and Beyondca_CA
dc.title.alternativePor qué buena parte del vino europeo procede de compañías con mala reputación: las bodegas cooperativas en España y más alláca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleca_CA
dc.subject.jelD40
dc.subject.jelL66
dc.subject.jelN34
dc.subject.jelQ13
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.26882/histagrar.088e06g
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_CA
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionca_CA
project.funder.nameSpanish Ministry for Science, Innovation and Universitiesca_CA
oaire.awardNumberPGC2018-095529-B-100ca_CA


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