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dc.contributor.authorGarcía Torres, Nabeysis
dc.contributor.otherSánchez Andrés, Juan Vicente
dc.contributor.otherUniversitat Jaume I. Unitat Predepartamental de Medicina.
dc.date.accessioned2019-11-25T11:26:28Z
dc.date.available2019-11-25T11:26:28Z
dc.date.issued2019-05-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/185189
dc.descriptionTreball Final de Grau en Medicina. Codi: MD1158. Curs acadèmic: 2018/2019.ca_CA
dc.description.abstractBACKGROUND: Glutamine is the most abundant amino acid in the body. Apart from its role in contributing to the formation of proteins, glutamine is a basic source of energy, mainly for intestinal cells and the immune system. There are several studies that have proposed an alleged implication of this amino acid with the improvement and stabilization of glycemia in individuals with type 2 diabetes (DM2). OBJECTIVE: To investigate whether glutamine improves glycemia in patients with type 2 diabetes and what are its basic mechanisms of action. DESIGN AND RESEARCH METHODS: Critical systematic review in PubMeD, Cochrane, EMBASE and SciELO databases. The inclusion criteria have been: publications between 2008 and 2018; research protocols and studies on the treatment of type II diabetes mellitus, clinical trials and cohorts, reviews and studies on glutamine, pancreas, plasma glucose and insulin; experimentation in animals and humans; age of the population: adults; texts in English, Spanish and Italian; and available in full text. As exclusion criteria were taken into account those studies that assessed glutamine in a clinical setting other than endocrinology, books or manuals, studies that do not meet a quality criterion higher than II-c and endorsed by the US Preventive Services Task Force (Annex 1) and those that do not meet the quality criteria imposed. RESULTS: Fourteen articles were analyzed, 13 of which considered a possible positive relationship between glutamine and treatment for DM2. The mechanisms that were identified and that were related to the benefits of the amino acid were: its role in the formation of GLP1, improvement of tissue sensitivity to insulin and participation in the maintenance and development of pancreatic beta cells. CONCLUSIONS: Glutamine can be a good proposal as an adjunct to the treatment of DM2 due to its benefits on the stability and improvement of glycemia and its ability to maintain good pancreatic functionality.ca_CA
dc.description.abstractINTRODUCCIÓN: La glutamina es el aminoácido más abundante en el organismo. Aparte de su papel para contribuir a la formación de proteínas, la glutamina es fuente básica de energía, principalmente para las células intestinales y del sistema inmunológico. Hay varios estudios que han propuesto una supuesta implicación de este aminoácido con la mejora y estabilización de la glucemia en individuos con Diabetes Mellitus tipo 2 (DM2). OBJETIVO: Investigar acerca de si la glutamina mejora la glucemia en pacientes con diabetes tipo 2 y cuáles son sus mecanismos básicos de actuación. DISEÑO Y MÉTODOS DE INVESTIGACIÓN: Revisión sistemática crítica en las bases de datos PubMeD, Cochrane, EMBASE y SciELO. Los criterios de inclusión han sido: publicaciones entre 2008 y 2018; protocolos de investigación y estudios sobre el tratamiento de la Diabetes Mellitus tipo II, ensayos clínicos y cohortes, revisiones y estudios sobre la Glutamina, Páncreas, Glucosa plasmática e insulina.; experimentación en animales y humanos; edad de la población: adultos; textos en inglés, español e italiano; y disponible en texto completo. Como criterios de exclusión se tomó en cuenta aquellos estudios que valoraban a la glutamina en otro ámbito clínico distinto a la endocrinología; libros o manuales; estudios que no cumplan con un criterio de calidad superior a II-c y avalado por la US Preventive Services Task Force Anexo1 y los que no cumplen con los criterios de calidad impuestos. RESULTADOS: Se analizaron 14 artículos de los cuales, 13 de ellos consideraban una posible relación positiva entre la glutamina y el tratamiento para la DM2. Los mecanismos que fueron identificados y que estaban relacionados con los beneficios del aminoácido fueron: su papel en la formación de GLP-1, mejora de la sensibilidad tisular a la insulina y participación en el mantenimiento y desarrollo de las células beta pancreáticas. CONCLUSIONES: La glutamina puede ser una buena propuesta como coadyuvante al tratamiento de la DM2 debido a sus beneficios sobre la estabilidad y mejora de la glucemia y a su capacidad de mantener una buena funcionalidad pancreática.ca_CA
dc.format.extent57 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isospaca_CA
dc.publisherUniversitat Jaume Ica_CA
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectGrau en Medicinaca_CA
dc.subjectGrado en Medicinaca_CA
dc.subjectBachelor's Degree in Medicineca_CA
dc.subjectInsulinca_CA
dc.subjectGlutamineca_CA
dc.subjectDiabetes mellitus type IIca_CA
dc.subjectEndocrine pancreasca_CA
dc.subjectInsulinaca_CA
dc.subjectGlutaminaca_CA
dc.subjectDiabetes mellitus tipo IIca_CA
dc.subjectPáncreas endocrinoca_CA
dc.titleEfecto de aminoácidos dietéticos (Glutamina) en la capacidad secretora de insulina de las células beta del páncreas. Implicaciones en la fisiopatología de la diabetes. Revisión sistemática.ca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca_CA
dc.educationLevelEstudios de Gradoca_CA
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_CA


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