Effect of high salinitu, water stress and different sources of nitrogen on citrus physology
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Show full item recordcomunitat-uji-handle:10234/158176
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comunitat-uji-handle3:10234/127606
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TFG-TFMMetadata
Title
Effect of high salinitu, water stress and different sources of nitrogen on citrus physologyAuthor (s)
Tutor/Supervisor; University.Department
Gómez Cadenas, Aurelio; Pitarch-Bielsa, Marta; Universitat Jaume I. Departament de Ciències Agràries i del Medi NaturalDate
2017-10Publisher
Universitat Jaume IAbstract
Citrus are a key part in the Valencian economy. Every year millions of Euros are spent and
recovered in this industry. One of the farmer’s worst nightmares are pests, diseases and damage
due to abiotic factors, such ... [+]
Citrus are a key part in the Valencian economy. Every year millions of Euros are spent and
recovered in this industry. One of the farmer’s worst nightmares are pests, diseases and damage
due to abiotic factors, such as water, temperature, salinity, nutrition…
One of the easiest factors to control is nutrition and fertilization. In citrus trees, these are key
factors affecting directly both yield and quality. If they are controlled and carried on correctly,
the benefits for the trees are many, but very damaging effects can be observed if fertilization is
not adequate. Negative disturbances may be shown in similar ways, although they may be
caused by very different reasons at a physiological, biochemical and hormonal level.
To find out and study these differences, we analysed the effects of different abiotic stresses in
leaves, roots and xylem sap of two year old Carrizo citrange plants (Citrus sinensis (L.) Osb. X
Poncirus trifoliatg (L.) Raf). MDA, proline, hormones (ABA, SA and JA), and even nutritional
analysis were carried out.
The results obtained were varied and in mainly erratic. In most cases the oxidative stress results
were not as high as expected bearing in mind the results from previous works consulted, but it’s
probable that this may be due to the good initial state of the plants. The hormone results were
consistent with previous works done, in which they accumulated as the oxidative stress damage
increased. The results obtained from the nutritional analysis weren’t very clarifying. Just in
some cases, like in for example sodium, were the results useful to make sure the experiment
was carried out correctly. [-]
Los cítricos son un factor clave en la economía de la Comunidad Valenciana. Cada año millones
de euros son invertidos y recuperados en esta industria. Uno de los mayores sufrimientos de los
agricultores son las ... [+]
Los cítricos son un factor clave en la economía de la Comunidad Valenciana. Cada año millones
de euros son invertidos y recuperados en esta industria. Uno de los mayores sufrimientos de los
agricultores son las plagas, las enfermedades y los daños causados por factores abióticos como
el agua, temperatura, sal, nutrición mineral…
Uno de estos factores más fáciles de controlar son la fertilización y la nutrición. En cítricos son
factores clave que afectan directamente en la producción y el rendimiento. Si son controlados y
llevados a cabo correctamente, los programas nutricionales son muy beneficiosos para las
plantaciones, pero muy perjudiciales si no. Estas alteraciones negativas se manifiestan
externamente de maneras muy similares, pero pueden tener causas muy diferentes a niveles
bioquímicos, hormonales y fisiológicos.
Para encontrar y estudiar estas diferencias, se analizaron los diferentes efectos de los estreses
abióticos en hojas, raíces y savia en plantas de citrange carrizo (Citrus sinensis (L.) Osb. X
Poncirus trifoliatg (L.) Raf.) de dos años de edad. Se llevó a cabo MDA, prolina, hormonas (ABA,
SA y JA) así como análisis nutricional.
Los resultados obtenidos fueron variados y en su mayoría erráticos. En muchos de los
resultados el estrés oxidativo no fue tan alto como era de esperar, teniendo en cuenta los
resultados previos consultados, pero es posible que esto se debiese al correcto estado fisiológico
de las plantas al inicio del experimento. Los resultados hormonales fueron más consistentes con
resultados de ensayos previos, en los que al igual que este ensayo, se acumularon a medida que
el estrés oxidativo aumentaba. Los datos obtenidos en el análisis nutricional no fueron muy
esclarecedores. Sólo en algunos casos, como por ejemplo en sodio, fueron útiles para comprobar
que el experimento se realizó correctamente. [-]
Subject
Description
Treball Final de Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural. Codi: AG1042. Curs: 2016/2017
Type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesisRights
info:eu-repo/semantics/openAccess
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