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dc.contributor.authorBotella Rodríguez, Elisa
dc.date.accessioned2014-03-31T07:33:33Z
dc.date.available2014-03-31T07:33:33Z
dc.date.issued2014-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/88870
dc.description.abstractWhile the rest of Latin America followed outward-looking policies of agrarian development during the 1990s and early 2000s, Cuba implemented an inward-looking model during this period. In the midst of the most severe crisis in its history, the Special Period, Cuba dramatically shifted from export dependency to inward-looking development. Cuba is a unique case in terms of agricultural development. Cuba’s agricultural development model provoked important transformations in the country’s agriculture sector. It revolutionised food production patterns and decentralised land structures and commercialisation. But did these changes create spaces for private small farmers to increase national food production during the 1990s and early 2000s? And if so, what particular spaces were created? This paper explores these questions concentrating on three key dimensions: 1) income and employment; 2) production and productivity levels; and, 3) small farmers’ contribution to national food security.ca_CA
dc.description.abstractMientras el resto de países latinoamericanos siguieron políticas de desarrollo ‘mirando hacia fuera’ en las décadas de los 90 y principios del siglo XXI, Cuba puso en marcha un modelo de desarrollo ‘mirando hacia dentro’ a lo largo del mismo período. Durante la crisis más grave de su historia, el Período Especial, Cuba pasó de forma dramática de la dependencia de las exportaciones al desarrollo ‘mirando hacia dentro.’ En este sentido Cuba representa un caso único de desarrollo agrario. El modelo cubano de desarrollo agrario provocó transformaciones importantes en el sector agropecuario del país. Revolucionó los patrones de producción de alimentos y descentralizó las estructuras agrarias y la comercialización. ¿Crearon estos cambios espacios para los pequeños productores privados de aumentar la producción de alimentos para el consumo interno durante los 90 y primeros años del siglo XXI? Y si así fuere, ¿qué espacios particulares fueron creados? Este artículo analiza estas cuestiones centrándose en tres dimensiones: 1) ingresos y empleo; 2) niveles de producción y productividad y 3) la contribución de los pequeños productores a la seguridad alimentaria nacional.ca_CA
dc.format.extent45 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isoengca_CA
dc.publisherSociedad Española de Historia Agrariaca_CA
dc.relation.isPartOfSeriesDocumentos de Trabajo; 14-06
dc.rights© Abril 2014, Elisa Botella-Rodríguezca_CA
dc.rights.urihttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/*
dc.subjectCubaca_CA
dc.subjectsmall farmersca_CA
dc.subjectinward-looking developmentca_CA
dc.subjectfood securityca_CA
dc.subjectagriculture developmentca_CA
dc.subjectland structuresca_CA
dc.subjectpequeños productoresca_CA
dc.subjectdesarrollo ‘mirando hacia dentro’ca_CA
dc.subjectseguridad alimentariaca_CA
dc.subjectdesarrollo agrarioca_CA
dc.subjectestructura agrariaca_CA
dc.titleSuccess and failures of inward-looking development in Cuba (1990-2008): opportunities and problems for small farmersca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/workingPaperca_CA
dc.subject.jelN56ca_CA
dc.subject.jelO11ca_CA
dc.subject.jelQ15ca_CA
dc.subject.jelQ18ca_CA
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_CA


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