Why Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and Beyond
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INVESTIGACIONMetadatos
Título
Why Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and BeyondAutoría
Fecha de publicación
2023Editor
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA)ISSN
1139-1472Cita bibliográfica
GARRIDO HERRERO, S. (2022). Why Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and Beyond. Historia Agraria, 88: 7-40. doi:10.26882/histagrar.088e06gTipo de documento
info:eu-repo/semantics/articleVersión
info:eu-repo/semantics/publishedVersionPalabras clave / Materias
Resumen
Cooperative wineries are one of the cornerstones of the wine industry in Europe today. To understand how they reached this condition, I use the case of Spain and pay special attention to the period in which they took ... [+]
Cooperative wineries are one of the cornerstones of the wine industry in Europe today. To understand how they reached this condition, I use the case of Spain and pay special attention to the period in which they took off in the country, namely, during the Franco dictatorship (1939-75). Wine economists often believe that cooperatives produce mediocre wines because they cannot avoid the opportunistic behavior of their members. I argue that they can and that the poor quality of their wine in some regions was the result of the perverse stimuli provided by a badly designed wine market regulation policy. [-]
Las bodegas cooperativas son una de las piezas fundamentales de la actual industria vinícola europea. Para explicar cómo llegaron a serlo, utilizo el caso de España y presto una especial atención al período en el que ... [+]
Las bodegas cooperativas son una de las piezas fundamentales de la actual industria vinícola europea. Para explicar cómo llegaron a serlo, utilizo el caso de España y presto una especial atención al período en el que se generalizaron, la dictadura de Franco (1939-1975). Los economistas del vino suelen creer que las cooperativas producían vinos mediocres porque no podían evitar el comportamiento oportunista de los socios. Defiendo que sí pudieron evitarlo y que la mala calidad de su vino en algunas provincias durante el franquismo fue el resultado de los perversos estímulos lanzados por una política regulatoria del mercado mal diseñada. [-]
Publicado en
Historia Agraria, 88: 7-40Entidad financiadora
Spanish Ministry for Science, Innovation and Universities
Código del proyecto o subvención
PGC2018-095529-B-100
Derechos de acceso
info:eu-repo/semantics/openAccess
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