Changes in the livestock sector and animal nutrition: the Italian feed industry in the nineteenth and twentieth centuries
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SEHA-REVISTASMetadatos
Título
Changes in the livestock sector and animal nutrition: the Italian feed industry in the nineteenth and twentieth centuriesAutoría
Fecha de publicación
2022-08Publicado en
Historia AgrariaEditor
Sociedad de Estudios de Historia Agraria (SEHA)Resumen
The aim of this work is to study the evolution of the modern feed industry in Italy.
Livestock feeding changed during the nineteenth century with the spread of
oilseed cakes. In European countries with more advanced ... [+]
The aim of this work is to study the evolution of the modern feed industry in Italy.
Livestock feeding changed during the nineteenth century with the spread of
oilseed cakes. In European countries with more advanced agriculture, traditional
forages were gradually replaced by a new range of products made from tropical seeds
and vegetable oils. Italy was among the European countries that created an industry for
the manufacture of oilseed cakes during the nineteenth and twentieth centuries. In the
1930s, zootechnical feeding was modernized with the advent of compound feeds, which
have been widely used since the mid-twentieth century. Italy became a European leader
in feed manufacture, as the economic boom and increased purchasing power led to greater
consumption of meat and dairy products. Though Italian and European production capacity
remained high at the beginning of the twenty-first century, a new phase began with
the emergence of other feed-producing countries and the impact of the international debate
on the negative effects of intensive livestock farming on animal living conditions and
ecological balances. The Italian case shows how the history of the feed industry constitutes
an important chapter in the modernization of contemporary agriculture. [-]
El objetivo de este trabajo es estudiar el nacimiento y la evolución de la moderna
industria de piensos en Italia. La alimentación ganadera cambió durante el
siglo XIX tras la difusión de las tortas oleaginosas. En ... [+]
El objetivo de este trabajo es estudiar el nacimiento y la evolución de la moderna
industria de piensos en Italia. La alimentación ganadera cambió durante el
siglo XIX tras la difusión de las tortas oleaginosas. En los países europeos que
tenían una agricultura más avanzada, los forrajes tradicionales empezaron a ser sustituidos
por una nueva gama de productos fabricados con semillas y aceites vegetales
tropicales. Italia fue uno de los países europeos en los que, entre los siglos XIX y XX, se
creó una industria para la fabricación de tortas oleaginosas. En los años treinta la modernización
de la alimentación zootécnica se consolidó con la llegada de los piensos compuestos,
cuyo uso se generalizó desde mediados del siglo XX. Italia se coloca entre los países
europeos líderes en la fabricación de piensos. Son los años del boom económico, y el
aumento del poder adquisitivo de las familias conllevó un mayor consumo de carne y
de derivados lácteos. A comienzos del siglo XXI, aunque la capacidad productiva italiana
y europea sigue siendo elevada, se entra en una nueva fase a causa de la irrupción
de nuevos países productores de piensos y del impacto del debate internacional
acerca de los efectos negativos que tiene la ganadería intensiva sobre las condiciones de
vida de los animales y de los equilibrios ecológicos. El caso italiano demuestra que la
historia de la industria de piensos constituye un capítulo importante de la modernización
de la agricultura contemporánea. [-]
Palabras clave / Materias
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info:eu-repo/semantics/articleVersión de la editorial
https://www.historiaagraria.com/en/issues/manuel_vaquero_pineiro-changes_in_the_ ...Derechos de acceso
info:eu-repo/semantics/openAccess