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dc.contributor.authorAparicio Boluda, María
dc.contributor.otherRebagliato, Marisa
dc.contributor.otherUniversitat Jaume I. Unitat Predepartamental de Medicina.
dc.date.accessioned2019-12-16T14:55:48Z
dc.date.available2019-12-16T14:55:48Z
dc.date.issued2019-05-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/185466
dc.descriptionTreball Final de Grau en Medicina. Codi: MD1158. Curs acadèmic: 2018/2019.ca_CA
dc.description.abstractBACKGROUND: Iodine deficiency is the leading cause in the world of preventable brain damage. The urinary iodine concentration (UIC) becomes the parameter of choice to determine the iodine status in a population, being a good biomarker of recent intake. The main objective of this work is to evaluate the nutritional status of iodine in children of 4 years of the INMA-Valencia cohort through UIC, and to assess the association with sociodemographic factors and diet patterns. MATERIALS AND METHODS: Cross-sectional study of 572 children of 4 years enrolled in the INMA-Valencia cohort. The main variables are UIC and the average daily intake of iodine and foods through a food frequency questionnaire; as well as other socio-demographic covariates. Data analysis is carried out using the Kruskal-Wallis test, Sperarman correlation coefficient, chi square and ANOVA. RESULTS: The median of UIC is 187,5μg/L, finding 61,9% at or above adequate levels (>100μg/L) and 19,1% in excessive levels (>3005μg/L). The average iodine intake is 147,59μg/day (DS 45.11), 88,6% being within adequate levels (90-249,95μg/day). In the2 multivariate analysis, an association of UIC with total iodine and dairy intake is observed, but not with fish and iodized salt intake. CONCLUSION: In this study it can be observed how most children have UIC levels and average daily iodine intake according to WHO recommedations. Even so, it si important to promote pólices for the definitive implatation of iodized salt and regularly monitor the iodine intake in the population.ca_CA
dc.description.abstractINTRODUCCIÓN: El déficit de yodo es la principal causa en el mundo de daño cerebral prevenible. La yoduria es el parámetro de elección para determinar el estado de yodo en una población. El principal objetivo de este trabajo es evaluar la situación nutricional de yodo en niños de 4años de la cohorte INMA-Valencia a través de la yoduria, y ver la asociación con factores sociodemográficos y patrones de dieta. MATERIALES Y MÉTODOS: Estudio transversal realizado con 572niños de 4años participantes en el proyecto INMA-Valencia. Las variables principales estudiadas son yoduria y las ingestas medias diarias de yodo y alimentos aportadores de yodo, estimadas mediante cuestionarios de frecuencia alimentaria; así como covariables socio-demográficas. El análisis de datos se llevó a cabo mediante el test Kruskal-Wallis, coeficiente de correlación de Spearman, Chi-cuadrado y ANOVA. RESULTADOS: La mediana de la yoduria es 187,5µg/L, encontrándose un 61,9% en niveles adecuados o por encima de éstos (>100µg/L) y un 19,1% en excesivos (>300µg/L). La ingesta media de yodo es 147,59µg/día (DS 45,11), encontrándose el 88,6% en niveles adecuados (90- 249,9µg/día). En el análisis multivariante se observa una asociación de los niveles de yoduria con ingesta total de yodo y con lácteos, pero no con pescado y sal yodada. CONCLUSIÓN: La mediana de yoduria e ingesta media diaria de yodo son adecuados según la OMS, viéndose una asociación de la yoduria con el consumo total de yodo y lácteos. Aún así, es apremiante impulsar políticas para la implantación definitiva de sal yodada y monitorizar regularmente la ingesta de yodo en la poblaciónca_CA
dc.format.extent30 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isospaca_CA
dc.publisherUniversitat Jaume Ica_CA
dc.rights.urihttp://rightsstatements.org/vocab/CNE/1.0/*
dc.subjectGrau en Medicinaca_CA
dc.subjectGrado en Medicinaca_CA
dc.subjectBachelor's Degree in Medicineca_CA
dc.subjectIodineca_CA
dc.subjectUrinary iodine concentrationca_CA
dc.subjectChildrenca_CA
dc.subjectIodized saltca_CA
dc.subjectIodine deficiency disordersca_CA
dc.subjectDietca_CA
dc.subjectYodoca_CA
dc.subjectYoduriaca_CA
dc.subjectNiñosca_CA
dc.subjectSal yodadaca_CA
dc.subjectTrastornos por déficit de yodoca_CA
dc.subjectDietaca_CA
dc.titleSituación nutricional de yodo en niños de 4 años en Valenciaca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca_CA
dc.educationLevelEstudios de Gradoca_CA
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccessca_CA


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