Main drivers of the evolution of grazing in the alpine area of Valli del Leno (Trentino, Northern Italy) during the last two centuries: natural resources, labour and investments
Ver/ Abrir
Impacto
Scholar |
Otros documentos de la autoría: Avanzini, Marco; Bonoldi, Andrea; Gios, Geremia; Salvador, Isabella
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemcomunitat-uji-handle:10234/9273
comunitat-uji-handle2:10234/116483
comunitat-uji-handle3:10234/182630
comunitat-uji-handle4:
SEHA-REVISTASMetadatos
Título
Main drivers of the evolution of grazing in the alpine area of Valli del Leno (Trentino, Northern Italy) during the last two centuries: natural resources, labour and investmentsFecha de publicación
2019-08Publicado en
Historia agraria: Revista de agricultura e historia rural, nº 78, 37-65Editor
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA)Resumen
In the Alps as in many mountain areas, livestock farming has constituted an important source of income, especially since the Middle Ages. The importance of livestock farming within the Alpine economy has changed over ... [+]
In the Alps as in many mountain areas, livestock farming has constituted an important source of income, especially since the Middle Ages. The importance of livestock farming within the Alpine economy has changed over time due to the dynamics of supply and demand combined with evolving environmental, technological and institutional constraints.
This paper focuses on the latter aspect and attempts to reconstruct how the relative importance of the production factors of land, labour and capital changed throughout the nineteenth and twentieth centuries in a mountainous area of eastern Trentino.
The underlying objective of the investigation is to provide a micro-level empirical basis for hypotheses advanced in the literature regarding the evolution of a crucial sector in the Alpine economy, drawing attention to the long-term role of exogenous and endogenous factors as well as elements of continuity and change. The work is grounded in multiple sources drawn from local archives and official statistics. It demonstrates the flexibility of local communities in managing to sustainably utilize local resources over several periods. [-]
En muchas zonas de montaña la ganadería ha constituido, a partir de la Edad Media, una fuente importante de recursos económicos. La trasformación que ha habido del peso relativo de la ganadería en la economía alpina ... [+]
En muchas zonas de montaña la ganadería ha constituido, a partir de la Edad Media, una fuente importante de recursos económicos. La trasformación que ha habido del peso relativo de la ganadería en la economía alpina ha sido fruto de una combinación de dinámicas, por un lado concernientes a la demanda, y, por otro, de la oferta, con los cambios introducidos por los vínculos normativos medioambientales, tecnológicos e institucionales de dicha actividad.
En nuestro estudio nos centramos en este último aspecto, tratando de reconstruir el cambio que ha tenido lugar en el curso de los siglos xix y xx del peso relativo de los factores de producción tierra, trabajo y capital en una zona montañosa del Trentino oriental.
El objetivo principal de nuestra investigación es el de proporcionar una base empírica, en microperspectiva, a las hipótesis avanzadas en la literatura en mérito a la evolución de un sector crucial de la economía alpina, mostrando cuál ha sido a lo largo del tiempo el rol de los factores exógenos y de los endógenos y subrayando elementos de continuidad y factores de transformación. [-]
Palabras clave / Materias
Tipo de documento
info:eu-repo/semantics/articleVersión de la editorial
http://www.historiaagraria.com/es/numeros/78Derechos de acceso
info:eu-repo/semantics/openAccess