Representació i clústering qualitatiu de corbes de glucosa
View/ Open
Metadata
Show full item recordcomunitat-uji-handle:10234/158176
comunitat-uji-handle2:10234/71345
comunitat-uji-handle3:10234/94547
comunitat-uji-handle4:
TFG-TFMMetadata
Title
Representació i clústering qualitatiu de corbes de glucosaAuthor (s)
Tutor/Supervisor
Sanz Blasco, Ismael; Museros Cabedo, LledóTutor/Supervisor; University.Department
Universitat Jaume I. Departament d'Enginyeria i Ciència dels ComputadorsDate
2014-11-26Publisher
Universitat Jaume IAbstract
La Diabetis Mellitus és una malaltia que afecta a més d’un 8% de la
població mundial, i es preveu que aquest nombre continue creixent.
Està caracteritzada primordialment per la presència d’alts nivells de
glucosa ... [+]
La Diabetis Mellitus és una malaltia que afecta a més d’un 8% de la
població mundial, i es preveu que aquest nombre continue creixent.
Està caracteritzada primordialment per la presència d’alts nivells de
glucosa a la sang, bé degut a l’absència d’insulina o bé a que no té
efecte. Existeixen múltiples complicacions microvasculars i macrovasculars
associades, que poden conduir a insuficiència renal, ceguesa,
úlceres i infart de miocardi, amb una alta mortalitat.
La teràpia tradicional consisteix en mantenir un control manual
(anàlisi de sang) del nivell glucèmic, i el tractament amb insulina exògena.
L’avanç continu ens ha portat a estar més a prop d’obtenir un
substitut tecnològic que simule la funció endocrina del pàncrees: el
“pàncrees artificial”. Aquest està constituït per un sistema de monitorització
continua de glucosa, una bomba d’infusió continua d’insulina
i un algorisme de control. Per ara, les capacitats predictives del sistema
de monitorització i la integració de tot el conjunt, són els punts
més febles. La ingestió d’aliments i l’augment del nivell glucèmic
posterior és un dels moments més crítics. Millorar el coneixement
dels efectes que provoca una menjada, permetria avançar en la fiabilitat
predictiva dels sistemes de monitorització, que són una part
fonamental del pàncrees artificial.
En el present treball s’estudien models d’absorció de glucosa, proporcionats
pel projecte ClosedLoop4Meal (UdG, UPV). Es fa una selecció
de les característiques rellevants, i s’avaluen diferents maneres
de discretitzar-les. S’utilitza la descripció qualitativa resultant per explorar
mitjançant tècniques de clústering el comportament dels menjars,
i per comparar la idoneïtat i rendiment del model qualitatiu front
el purament quantitatiu. Per últim també es fa una descripció en llenguatge
natural dels models d’absorció de glucosa, i es suggereixen
millores en el model dissenyat. [-]
La Diabetes Mellitus es una enfermedad que afecta a más de un 8%
de la población mundial, y se prevé que este número continúe creciendo.
Está caracterizada primordialmente por la presencia de altos
niveles de glucosa ... [+]
La Diabetes Mellitus es una enfermedad que afecta a más de un 8%
de la población mundial, y se prevé que este número continúe creciendo.
Está caracterizada primordialmente por la presencia de altos
niveles de glucosa en la sangre, bien debido a la ausencia de insulina
o bien a que no tiene efecto. Existen múltiples complicaciones
microbasculares y macrobasculares asociadas, que pueden conducir
a insuficiencia renal, ceguera, úlceras e infarto de miocardio, con una
alta mortalidad.
El terapia tradicional consiste en mantener un control manual (análisis
de sangre) del nivel glucémico, y el tratamiento con insulina
exógena. El avance continuo nos ha llevado a estar más cerca de obtener
un sustituto tecnológico que simule la función endocrina del
páncreas: el “páncreas artificial”. Este está constituido por un sistema
de monitorización continúa de glucosa, una bomba de infusión continúa
de insulina y un algoritmo de control. Por ahora, las capacidades
predictivas del sistema de monitorización y la integración de todo el
conjunto, son los puntos más débiles. La ingestión de alimentos y el
aumento del nivel glucémico posterior es uno de los momentos más
críticos. Mejorar el conocimiento de los efectos que provoca una comida,
permitiría avanzar en la fiabilidad predictiva de los sistemas
de monitorización, que son una parte fundamental del páncreas artificial.
En el presente trabajo se estudian modelos de absorción de glucosa,
proporcionados por el proyecto ClosedLoop4Meal (UdG, UPV). Se
hace una selección de las características relevantes, y se evalúan diferentes
maneras de discretizarlas. Se utiliza la descripción cualitativa
resultante para explorar mediante técnicas de clustering el comportamiento
de las comidas, y para comparar la idoneidad y rendimiento
del modelo cualitativo frente el puramente cuantitativo. Por último
también se hace una descripción en lenguaje natural de los modelos
de absorción de glucosa, y se sugieren mejoras en el modelo diseñado. [-]
Diabetes Mellitus is a disease that affects more than 8% of the world
population, and this number is expected to continue growing. It is primarily
characterized by the presence of high levels of blood glucose,
either ... [+]
Diabetes Mellitus is a disease that affects more than 8% of the world
population, and this number is expected to continue growing. It is primarily
characterized by the presence of high levels of blood glucose,
either due to the absence of insulin or that it does not take effect.
There are many microvascular and macrovascular complications associated
with it that can lead to kidney failure, blindness, ulcers and
heart attacks, with high mortality.
The traditional therapy is to maintain manual control (blood analysis)
of glycemic levels and intake of exogenous insulin. The continuous
advancement has led us to be closer to get a technological substitute
simulating the endocrine function of the pancreas: the "artificial
pancreas". It consists of a continuous glucose monitoring system, an
insulin infusion pump and a control algorithm. At the moment, the
predictive capabilities of the monitoring system and the integration of
the whole system are the weakest points. Food intake and increased
subsequent glycemic level is one of the most critical moments. Improving
the knowledge of the effects caused by a mixed meal would
advance the predictive reliability of the monitoring systems, which
are a fundamental part of the artificial pancreas.
In this research we study patterns of absorption of glucose, provided
by the project ClosedLoop4Meal (UdG, UPV). We make a selection
of relevant features, and evaluate different ways to discretize
them. The resulting qualitative description is used to explore the
meals’ behavior using clustering techniques, and to compare the suitability
and performance of the qualitative approach versus the purely
quantitative one. Lastly, we present a description in natural language
of the models of glucose absorption and suggest some improvements
to the model designed. [-]
Subject
Description
Treball de Final de Màster Universitari en Sistemes Intel·ligents. Codi: SIE043. Curs acadèmic 2013-2014
Type
info:eu-repo/semantics/masterThesisRights
Carles Escrig Royo: Representació i Clústering Qualitatiu de Corbes de
Glucosa, Treball Fi de Màster, © Novembre 2014
info:eu-repo/semantics/openAccess
info:eu-repo/semantics/openAccess
This item appears in the folowing collection(s)
The following license files are associated with this item: