• openAccess   A Guide to Applying the Sex-Gender Perspective to Nutritional Genomics 

      Corella, Dolores; Coltell, Oscar; Portolés, Olga; Sotos-Prieto, Mercedes; Fernández-Carrión, Rebeca; Ramírez-Sabio, Judith B.; Zanón-Moreno, Vicente; Mattei, Josiemer; Sorlí, José V; Ordovás Muñoz, José M. MDPI (2019)
      Precision nutrition aims to make dietary recommendations of a more personalized nature possible, to optimize the prevention or delay of a disease and to improve health. Therefore, the characteristics (including sex) of ...
    • openAccess   Alimentación en pacientes diagnosticados de insuficiencia renal crónica en tratamiento con diálisis 

      González Gallego, Alba; Tarongi Vidal, Paula; Collado-Boira, Eladio Publicacions de la Universitat Jaume I. Servei de Comunicació i Publicacions (2018)
      Introducción: La insuficiencia renal crónica (IRC) es una enfermedad progresiva que implica una pérdida gradual de los riñones para realizar sus funciones principales durante al menos tres meses. En las fases avanzadas, ...
    • closedAccess   APOA2, Dietary Fat, and Body Mass Index: Replication of a Gene-Diet Interaction in 3 Independent Populations 

      Corella, Dolores; Peloso, Gina; Arnett, Donna K.; Demissie, Serkalem; Cupples, Adrienne; Tucker, Katherine; Lai, Chao-Qiang; Parnell, Laurence D.; Coltell, Oscar; Lee, Yu-Chi; Ordovás Muñoz, José M. American Medical Association (2009-11)
      For the first time to our knowledge, a gene-diet interaction influencing BMI and obesity has been strongly and consistently replicated in 3 independent populations.
    • openAccess   Association between Microbiome-Related Human Genetic Variants and Fasting Plasma Glucose in a High-Cardiovascular-Risk Mediterranean Population 

      Asensio, Eva Maria; Ortega-Azorín, Carolina; Barragán-Arnal, Rocío; Alvarez-Sala, Andrea; Sorlí, José V; Pascual, Eva C.; Fernández-Carrión, Rebeca; Villamil, Laura V.; Corella, Dolores; Coltell, Oscar MDPI (2022)
      Background and Objectives: The gut microbiota has been increasingly recognized as a relevant factor associated with metabolic diseases. However, directly measuring the microbiota composition is a limiting factor for ...
    • openAccess   Efecto de la suplementación con arándanos en el estado oxidativo de la leche en madres sanas 

      Alarcón Guzmán, Clara Universitat Jaume I (2021-06-10)
      Antecedentes Ya desde el periodo intrauterino debemos hacer frente al estrés oxidativo y son numerosos los estudios que demuestran que la leche materna juega un papel importante el mantenimiento de la homeostasis oxidativa ...
    • openAccess   Gut–brain axis in the executive function of austism spectrum disorder 

      Roman, Pablo; Rueda-Ruzafa, Lola; Cardona, Diana; Cortés Rodríguez, Alda Elena Lippincott, Williams & Wilkins (2018)
      Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder characterized by impaired communication and social interactions, and repetitive behavioural patterns. These patterns are believed to be dysfunctional symptoms ...
    • openAccess   Health Related Quality of Life in Adolescents: Individualand Combined impact of health-related behaviors (DADOS Study) 

      Solera-Sanchez, Alba; Adelantado-Renau, Mireia; Moliner-Urdiales, Diego; Beltran Valls, Maria Reyes Springer (2020-11-16)
      Purpose.To investigate the individual and combined effect of physical activity, adherence to the Mediterranean diet, sleep quality, sleep duration and screen time on health-related quality of life (HRQoL) in ...
    • openAccess   La nutrición como herramienta para el manejo del trastorno de déficit de atención e hiperactividad en niños. Revisión sistemática. 

      Olarte Gómez, Ana Universitat Jaume I (2023-05-09)
      En los últimos años el TDAH está recibiendo una atención creciente por parte de la comunidad científica debido al aumento de prevalencia y al descubrimiento de estrategias alternativas de tratamiento no farmacológicas. ...
    • closedAccess   Prenatal exposure to mercury and neuropsychological development in young children: the role of fish consumption 

      Llop, Sabrina; Ballester, Ferran; Murcia, Mario; Forns, Joan; Tardon, Adonina; Andiarena, Ainara; Vioque, Jesus; Ibarluzea, Jesus; Fernández Somoano, Ana; Sunyer Deu, Jordi; Julvez, Jordi; Rebagliato, Marisa; López Espinosa, María José Oxford University Press (2016-11)
      Background: Vulnerability of the central nervous system to mercury exposure is increased during early development. The aim of this study is to evaluate the association between prenatal exposure to mercury and child ...
    • openAccess   Programa de intervención escolar sobre los hábitos de alimentación saludables y la actividad física en alumnos de educación infantil 

      Tomàs Bodí, Laura Universitat Jaume I (2019-06-14)
      El trabajo que presentamos corresponde a la modalidad de profesionalización. Se estructura en dos fases fundamentales. En primer lugar llevamos a cabo una encuesta en la que investigamos el entorno del alumnado de nuestra ...
    • openAccess   Relationship between mothers' thoughts and behaviors and their daughters' development of the body image 

      Gil-Llario, MD; Muñoz, Verónica; Ceccato, Roberta; Ballester-Arnal, Rafael; Giménez-García, Cristina Grupo de investigación Aitana (2019)
      Behaviors related to body image are influenced by learning and sociocultural environment; the parents can contribute to their children’s food prob-lems through social values that they are supporting. Furthermore, it is ...
    • openAccess   Revisión sistemática: papel de la dieta cetogénica y de los componentes de la dieta mediterránea en la función cognitiva y la influencia de APOE4 

      Zakarne Saleh, Rim Universitat Jaume I (2023-05-08)
      La incapacidad y deterioro de la calidad de vida que provoca la enfermedad de Alzheimer (EA) sumado a la inefectividad de los tratamientos actuales, hace necesario definir y trasladar a la clínica estrategias efectivas de ...
    • openAccess   Stress and the gut microbiota-brain axis 

      Molina-Torres, Guadalupe; Rodriguez-Arrastia, Miguel; Roman, Pablo; Sánchez Labraca, María Nuria; Cardona, Diana Wolters Kluwer Health (2019)
      Stress is a nonspecific response of the body to any demand imposed upon it, disrupting the body homoeostasis and manifested with symptoms such as anxiety, depression or even headache. These responses are quite frequent in ...
    • openAccess   The meaning making model of eating disorders (MESTA): a preliminary analysis of the model 

      Marco, Jose H.; Cañabate Ros, Montse; Pérez, Sandra; Guillen, Veronica; Botella, Cristina; Baños, Rosa Maria Fundación VECA para el Avance de la Psicología Clínica Conductual (2021-04-01)
      Según estudios previos el sentido en la vida está asociado negativamente con la psicopatología, el riesgo de suicido y la inestabilidad emocional en personas con trastornos alimentarios (TA). El objetivo de este estudio ...
    • openAccess   Ultra-processed foods consumption as a promoting factor of greenhouse gas emissions, water, energy, and land use: A longitudinal assessment 

      García, Silvia; Pastor Martín, Rosario; Monserrat Mesquida, Margalida; Álvarez-Álvarez, Laura; Rubín-García, María; Martínez González, Miguel Ángel; Salas-Salvadó, Jordi; Corella, Dolores; Fitó, Montserrat; Martínez, Alfredo J.; Tojal Sierra, Lucas; Wärnberg, Julia; Vioque, Jesus; Romaguera, Dora; López Miranda, José; Estruch, Ramon; Tinahones, Francisco J; Santos Lozano, José Manuel; Serra-Majem, Lluis; Cano-Ibáñez, Naomi; Pintó, Xavier; Delgado Rodríguez, Miguel; Matía-Martín, Pilar; Vidal, Josep; Vázquez, Clotilde; Daimiel, Lidia; Ros, Emili; Buil-Cosiales, Pilar; Martínez Rodríguez, María de los Ángeles; Coltell, Oscar; Castañer, Olga; GARCIA-RIOS, ANTONIO; Barceló, Concepción; Gómez-Gracia, Enrique; Zulet, María Ángeles; Konieczna, Jadwiga; Casas, Rosa; Massó, Paloma; Goicolea-Güemez, Leire; Bernal López, María Rosa; BES-RASTROLLO, MAIRA; Sangeetha, Shyam; González, José I.; Zomeño, Maria Dolors; Peña Orihuela, Patricia; González Palacios, Sandra; Toledo, Estefanía; Khoury, Nadine; Pérez-Vega, Karla Alejandra; Martín Sánchez, Vicente; Tur, Josep; Bouzas Velasco, Cristina Elsevier (2023)
      Background: Dietary patterns can produce an environmental impact. Changes in people's diet, such as the increased consumption of ultra-processed food (UPF) can not only influence human health but also environment ...