Listar por tema "Q17"
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«A un panal de rica miel…»: empresas y empresarios en la exportación de aceite de oliva andaluz, 1886-1936
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2016-12)This article examines, from an entrepreneurial perspective, Andalusian olive oil exports in the first third of the twentieth century, when the region became the world’s largest producer. Although the region exhibited good ... -
Agricultural exports and economic development in Spain during the first wave of globalisation
Sociedad Española de Historia Agraria (2020-01)The objective of this article is to study the evolution of Spanish agricultural exports, their share of agricultural production as a whole, the determinants of their expansion and, finally, the contribution that they ... -
El comercio de vinos entre España e Inglaterra en la segunda mitad del siglo XVII: construcción de una serie anual y primeros resultados
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2016-12)Wine became the prime commodity amongst Spanish exports to England in the seventeenth century. This article offers a review of current data and a new annual data series on Spanish wine exports to England from 1664 to 1697, ... -
¿Competitivas o complementarias? El debate agrario francoespañol en la transición democrática, 1975-1982
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2020-04)Los retrasos en la adhesión de España a la CEE siempre se han atribuido a la problemática agraria francoespañola. El conflicto se basó en la existencia de competencia entre los cultivos de ambos países. Más de cuarenta ... -
El cultivo tradicional del almendro en el Mediterráneo: Baleares en el contexto español (ca. 1770-2017)
Sociedad de Historia Agraria (2021-08)The process of arboreal diversification that was initiated in Spain in the final stage of the Old Regime propitiated the emergence of new areas of production and crops. Some Mediterranean regions, and in particular the ... -
Especialización en baja calidad: España y el mercado internacional del vino, 1950-1990.
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2012-04)Este artículo estudia los mercados interior e internacional del vino español en el periodo 1950- 1990, mercados que ofrecieron incentivos escasos para la modernización del sector y la inversión en calidad. Hasta los años ... -
El estancamiento del agro argentino y el mercado mundial. De la Gran Depresión a la Segunda Guerra Mundial.
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2012-08)Los años que trascurren entre la crisis de 1930 y la Segunda Guerra Mundial se conocen en la historiografía agraria argentina como el período del «estancamiento». Efectivamente, el crecimiento que registraba la producción ... -
La evolución del sector agroexportador argentino en el largo plazo, 1880-2010.
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2012-12)Este artículo ofrece una interpretación sobre la evolución del sector agrario de exportación de la pampa argentina en el largo plazo. Concentra su atención en la producción de granos, la actividad que desde comienzos del ... -
La Argentina agro-exportadora y el desequilibrio regional 1880-1930
Sociedad Española de Historia Agraria (2011-09)Argentina -almost 3 million km2- is linked economically, socially and politically to the rural production and trade. First, it was linked through livestock (jerky, fat, and leather), and by the end of nineteenth century ... -
La competitividad internacional de la industria vinícola española durante la globalización del vino
(2012-04)This paper analyzes the international competitiveness of the Spanish wine industry at the stage of 'wine globalization'. The comparative advantage through the Revealed Competitive Advantage Index (RCA) or Balassa Index ... -
Las exportaciones españolas de vino, 1986-2012: dinámicas gravitacionales.
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2014-12)Las exportaciones totales de vino españolas han experimentado un gran auge desde que España se integró en la CEE en 1986. Las transformaciones han sido espoleadas por los acuerdos de la Ronda Uruguay del GATT en 1994 y por ... -
Los cambios en el mercado mundial de los aceites vegetales y las transformaciones en el olivar y en los aceites de oliva españoles, 1940-2009
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-12)A long-term analysis of the Spanish olive and olive oil industry after the Civil War is still lacking. The present work offers a broad and detailed study that seeks to fill this void. Starting with the knowledge available ... -
Milk and meat consumption and production in Chile, c. 1930-2017: A history of a successful nutrition transition
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2020-12)This article shows how Chile experienced a profound nutrition transition within a short period of time. Before the early 1990s, the diet of most Chileans was poor in animal proteins and calcium. Today, Chileans enjoy a ... -
Mortgage banks and export agriculture in Peru, 1840-1880
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-04)This article explores the impact of mortgage credit on Peru’s agricultural sector between 1840 and 1880. Prior to the creation of mortgage banks, landowners had access to mortgage credit. However, with the creation of ... -
Nuevos paradigmas agrarios: una aproximación a los fundamentos teóricos de la «soberanía alimentaria».
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2014-12)En este trabajo se realiza una síntesis de los fundamentos teóricos en los que se sustenta el discurso de la «soberanía alimentaria». A partir de una revisión de las publicaciones disponibles en las páginas web de las ... -
Nuevos paradigmas agrarios: una aproximación a los fundamentos teóricos de la “soberanía alimentaria”
Sociedad Española de Historia Agraria (2013-10)This paper summarizes the major issues that make up the paradigm of “food sovereignty”. After a thorough review of the available literature on the websites of organizations related to the movement (Vía Campesina, GRAIN, and ... -
Productivity and international competitiveness of agriculture in the European Union and the United States
Wiley-Blackwell (2010-11)This study looks at international competitiveness of agriculture in the European Union and the United States. The most intuitive concept is that of price competitiveness.We calculate relative prices for 11 member states ... -
El retroceso del olivar en las Baleares: un itinerario a contracorriente de la evolución española (1800-1960)
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2016-04)The expansion of olive tree groves in most of main1and Spain from the mid-nineteenth century on coincided with their waning in the Balearics. In the late eighteenth century Mallorca was the main oil exporting region of ... -
Spanish agri-food trade during the second wave of globalisation, 1951-2011
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-04)This study analyses the evolution of the agri-food trade during the time of greatest transformation of the Spanish economy, namely the second half of the twentieth century and the first decade of the twenty-first. This ... -
The determinants of world wheat trade, 1963-2010: A gravity equation approach
Sociedad de Historia Agraria (2021-04)The international configuration of the world wheat trade has undergone significant transformations over the past fifty years. The volume of total wheat trade has increased fivefold, new exporting leaders have appeared and ...