Listar por tema "N74"
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«A un panal de rica miel…»: empresas y empresarios en la exportación de aceite de oliva andaluz, 1886-1936
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2016-12)This article examines, from an entrepreneurial perspective, Andalusian olive oil exports in the first third of the twentieth century, when the region became the world’s largest producer. Although the region exhibited good ... -
¡España se prepara! La ayuda americana en la modernización y colonización agraria en los años cincuenta
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2019-08)La apertura internacional en España en los cincuenta y el avance económico del país a partir de finales de dicha década tuvo como nexo de unión el sector agrario y la ayuda de los Estados Unidos. La modernización de la ... -
La competitividad internacional de la industria vinícola española durante la globalización del vino
(2012-04)This paper analyzes the international competitiveness of the Spanish wine industry at the stage of 'wine globalization'. The comparative advantage through the Revealed Competitive Advantage Index (RCA) or Balassa Index ... -
Spanish agri-food trade during the second wave of globalisation, 1951-2011
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-04)This study analyses the evolution of the agri-food trade during the time of greatest transformation of the Spanish economy, namely the second half of the twentieth century and the first decade of the twenty-first. This ... -
Wheat varieties and technological change in Europe, 19th and 20th centuries: New issues in economic history.
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2011-08)Este artículo: a) analiza la evolución de las innovaciones biológicas en variedades de trigo entre mediados del siglo XIX y finales del siglo XX, en Gran Bretaña, Francia, Italia y España; y b) muestra que cuando consideramos ...