Listar por tema "L66"
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El bacalao en España (1850-1914): importación y política comercial
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-12)Spain has traditionally been the largest consumer market for salted cod. However, despite Spain’s important presence in the international cod market and the contribution it has made to Spanish tax revenue throughout much ... -
Cambios y ajustes tecnológicos en la agro-manufactura azucarera cubana, 1898-1913
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2015-08)After the war of independence (1898), the Cuban sugar industry, in addition to recovering from the conflict, continued to adjust to the deep technological changes experienced since the late nineteenth-century. The reason ... -
Cooperar y competir: las denominaciones de origen protegidas de vinos de Aragón, 2000-2017
Sociedad Española de Historia Agraria (2021-12)Ante la transformación que ha experimentado el sector vitivinícola español, con un consumo decreciente y una orientación hacia el mercado exterior, el objeto de este trabajo es analizar cómo han reaccionado las Denominaciones ... -
El empresariado vitivinícola de la provincia de Mendoza (Argentina) a principios del siglo XX
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2008-08)We present a description of the viticulture undertaking in Mendoza (Argentina) during the first years of the 20th century sooner than the economic boom of 1904-1912 impelled some modifications. With documents dated in 1903 ... -
La competitividad internacional de la industria vinícola española durante la globalización del vino
(2012-04)This paper analyzes the international competitiveness of the Spanish wine industry at the stage of 'wine globalization'. The comparative advantage through the Revealed Competitive Advantage Index (RCA) or Balassa Index ... -
Los vinos de alta gama clásicos en España
Sociedad Española de Historia Agraria (2024-01)En este capítulo se estudia, en primer lugar, el surgimiento de las primeras bodegas productoras de vinos de alta gama en España en la segunda mitad del siglo XIX. Se sigue, a continuación, la evolución de este tipo de ... -
The long genealogy of quality in the British drinking-milk sector
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2017-12)Throughout most of the last 150 years milk in Britain has been an example of modernity in food production. It became a mass-produced, industrial product, with high volume, rapid tur nover, but limited choice. To modify ... -
Trabajo en la agroindustria cañera cubana, 1898-1914: estrategias para aumentar la producción con escasez de mano de obra
Sociedad de Estudios de Historia Agraria (SEHA) (2022-04)La agroindustria azucarera en Cuba experimentó un fuerte crecimiento de su oferta tras recuperarse de la guerra de independencia (1885-1898) y antes de la Primera Guerra Mundial. Ese incremento se concentró en el cuatrienio ... -
Transformaciones en el sistema alimentario y cambios de dieta en España durante el siglo xx
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2018-04)Este artículo reflexiona sobre cómo los cambios en el sistema alimentario español han sido determinantes en los cambios en la disponibilidad y en el consumo alimentarios del siglo xx. Se han diseñado varias etapas y se ha ... -
Why Most European Wine comes from Companies with a Bad Reputation: Cooperative Wineries in Spain and Beyond
Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA) (2023)Cooperative wineries are one of the cornerstones of the wine industry in Europe today. To understand how they reached this condition, I use the case of Spain and pay special attention to the period in which they took off ...