Ajuda

Què és el Repositori UJI?

El Repositori de la Universitat Jaume I té com a finalitat ser l'espai digital de la i per la investigació a Castelló, un portal multidisciplinari que mostra la producció científica, acadèmica, institucional i docent de la UJI. Per a això, arxiva, organitza i difon els documents electrònics, de qualsevol tipus, creats pels membres de la comunitat universitària com a resultat de la seua activitat acadèmica, docent, investigadora i institucional.

També inclou material documental digitalitzat sobre la província de Castelló, així com recursos d’informació d’altres institucions de gran interès per a la investigació, com l’Arxiu Digital Espanya - Unió Europea. .

El Repositori utilitza el programa de codi obert Dspace, en la versió 3.2, el més utilitzat internacionalment per a la creació de repositoris.

Com consultar i cercar els documents?

El Repositori pot ser consultat per qualsevol usuari o usuària des de qualsevol lloc.

Per a realitzar algunes tasques i funcions, com ara rebre alertes de novetats per correu electrònic, és necessari registrar-se primer, seleccionant l’opció "Registra’t per rebre alertes", a la columna de la dreta.

Hi ha diferents opcions per a la consulta i accés als documents:

  1. Cerca al Repositori UJI:

    La caixa de cerca està en la part central de la pàgina d’inici

    Caixa de cerca

    o en la part superior de la columna de la dreta de la resta de pàgines.

    Caixa de cerca

    Cerca simple:

    Es pot cercar en tot el Repositori o es pot limitar la recerca a cadascuna de les comunitats i col·leccions. Per a això, és necessari anar fins a la comunitat i/o col·lecció i usar l’opció de cerca de la pàgina concreta.

    Caixa de cerca

    Consells per a la consulta:

    • Quan s’introdueix una paraula en la caixa de cerca general, el sistema porta a terme la recerca d’aquesta paraula en qualsevol camp: TÍTOL, AUTOR, PARAULES CLAU, RESUM, DESCRIPCIÓ, IDENTIFICADORS, etc, inclús el TEXT COMPLET de cada document.

    • En la recerca, el sistema inclou singulars i plurals, les diferents terminacions verbals, accents, etc. A més s'eliminen automàticament les paraules buides (articles, preposicions i conjuncions) en espanyol, valencià i anglés.

    • Si s'introdueix diversos termes de recerca, l'operador per defecte és AND, independentment del camp al que pertanyen.

    • Per a cercar frases exactes, és necessari posar cometes a l’inici i al final de la frase que es vol cercar. Per exemple: "documents institucionals".

    • Truncament: L’ús d’asterisc (*) després de l’arrel d’una paraula en la cerca mostra totes les paraules que comencen amb aquesta arrel. Per exemple: edu* mostrarà també educació, educatiu, etc.

    • Cerca booleana (els operadors s'han d'escriure en majúscula):

      • AND – limita la cerca, amb la localització dels documents que continguen els termes combinats amb aquest operador. Per exemple: valor AND educació: obtindreu tots els documents que continguen ambdues paraules.

      • OR – amplia la cerca, amb la localització dels documents que continguen qualsevol dels termes combinats. Per exemple: valor OR educació: obtindreu tots els documents que continguen o el terme valor o el terme educació.

      • NOT – limita la cerca, amb l’eliminació de paraules no desitjades.

      • Es poden utilitzar parèntesis per a agrupar termes de cerca en grups i amb combinació de diferents operadors booleans: Per exemple: (valor OR estratègia) AND (educació).

    Cerca avançada:

    Cerca avançada

    Permet especificar l’àmbit de la cerca (tot el repositori o una comunitat), i afegir tants filtres com es considere per refinar els resultats.

    Cerca avançada

    Cerca avançada

    En el camp o filtre "Idioma (ISO)" les opcions possibles són: spa, eng, cat, fra, deu, ita,… o other

    En el camp o filtre "Tipus" les opcions possibles són:

    • Tipus de document: article, book, conferenceObject, Learning Object, bachelorThesis, doctoralThesis, masterThesis, workingPaper, Image, Video, recording oral, map, etc.

    • Tipus d'arxiu: pdf, text, html, audio, jpeg, tiff, mp4, video/mpeg, etc.

    Es pot triar també el número de resultats que es poden visualitzar per pàgina, l’ordre per a veure els documents seleccionats: per rellevància, per títol, per data d’enviament o data de publicació, i l’ordre ascendent o descendent.

    Cerca avançada

  2. Visualitza:

    Visualitza

    Aquesta opció, situada en la columna de la dreta en totes les pàgines, permet visualitzar els continguts en un ordre determinat:

    • per comunitats i col·leccions
    • per data de publicació
    • per autoria
    • per títol
    • per matèries

    Es pot navegar per tot el Repositori o limitar la llista a una subcomunitat o col·lecció.

    En la pantalla central de cada comunitat, subcomunitat o col·lecció concreta es pot visualitzar tot el contingut per data d’edició, autorias, títols o matèries.

    Visualitza

  3. Descobrir:

    Descobrir

    Es pot conèixer més del Repositori buscant pels autorias o matèries amb més contingut, o per la data de publicació. Aquest menú és dinàmic, s'adapta al contingut de la comunitat o col·lecció en la qual ens trobem.

Com accedir al document?

Per a veure la descripció del recurs i el document, és necessari seleccionar el títol. Es visualitzen les metadades, és a dir, la informació bàsica sobre el recurs o element: autoria, títol, matèria, etc. Es poden veure totes les metadades associades al recurs, amb la selecció de "Mostra el registre complet de l’element" .

Seleccionant el cognom en el camp autor, es pot consultar altres documents del mateix autor.

Per a accedir al text complet o visualització del document, seleccionar l’opció "Visualitza/Obre".

En el cas dels materials audiovisuals, es poden veure en streaming, amb la selecció de la fletxa.

Dins dels documents en format pdf, es pot cercar per l’índex, si s’obri l’opció "marcadors".

Opció marcadors

En la major part dels documents, també es poden cercar paraules concretes del text, amb l’opció "cercar".

Opció cercar

També es pot accedir a les estadístiques d’us de cada document, col·lecció o comunitat, seleccionant en la columna de la dreta, l’opció "Veure estadístiques d'ús".

Estadístiques

Com es poden utilitzar els documents?

Els documents i materials dipositats en el Repositori poden estar en accés obert o restringit.

En el cas dels documents en accés restringit, per política de l'editorial sols es pot consultar el text complet des de la Universitat Jaume I o si es té subscripció.

Registre d'accés restringit

En el cas dels documents en accés restringit per petició de l’autor, sols es pot consultar les metadades.

Registre d'accés restringit

En tots els casos, els materials estan subjectes a diferents condicions d’ús. És imprescindible llegir les condicions d’ús i llicències de cada document per a saber quins usos estan permesos.

  • Tots els drets reservats:

    Els documents només es poden reutilitzar per als usos establerts per la llei vigent, com, per exemple, la cita, l’ús privat o la il·lustració de l’ensenyament.

  • Llicències Creative Commons:

    Els documents es poden reutilitzar lliurement sempre que es respecten les condicions establides en la llicència aplicada. Hi ha diferents tipus de llicència:

    • Reconeixement

      Permet la lliure reutilització del contingut sempre que se cite l’autoria.

    • Reconeixement–CompartirIgual

      Permet la lliure reutilització del contingut, sempre que se cite l’autoria i el nou document utilitze el mateix tipus de llicència.

    • Reconeixement–SenseObraDerivada

      S’ha de citar l’autoria. No es pot reutilitzar el contingut per a fer obres derivades.

    • Reconeixement–NoComercial

      Es pot reutilitzar el contingut, sempre que se cite l’obra i no se’n faça ús comercial.

    • Reconeixement–NoComercial–CompartirIgual

      Es pot reutilitzar el contingut, sempre que se cite l’obra i no se’n faça ús comercial. El nou document ha d’utilitzar el mateix tipus de llicència.

    • Reconeixement–NoComercial–SenseObraDerivada

      S’ha de citar l’autoria. No permet un ús comercial ni fer obres derivades.


  • Domini públic:

    Aquests documents no tenen cap condició per al seu ús, excepte que se cite l’autoria del mateix i es mantinga la seua integritat.

Es pot vore més informació del document, seleccionant Google Scholar

Google Scholar

Respectant les condicions d’ús, seleccionant alguna de les opcions de "Compartir", els documents es poden compartir a diferents xarxes socials, imprimir o enviar per correu electrònic.

Compartir

També es pot exportar la referència bibliogràfica al gestor de referències bibliogràfiques Mendeley.

Exportar

Com incloure documents?

La Biblioteca és l’encarregada de gestionar els continguts del Repositori UJI. L’autor pot autoarxivar els seus documents o bé enviar-los a la Biblioteca. En aquest cas, les persones membres de la comunitat universitària interessades a dipositar publicacions pròpies per a la seua difusió en accés obert, poden enviar el document en format electrònic, preferiblement en formats estàndards o la referència bibliogràfica a biblioteca@uji.es.

El personal de la Biblioteca estudiarà els drets d’autoria del document i sol·licitarà les autoritzacions pertinents; transformarà els fitxers a formats estàndards de consulta i introduirà en el Repositori el document amb les metadades corresponents.

Per a qualsevol dubte, es pot contactar amb la Biblioteca mitjançant l’opció, en la columna dreta, "Pregunta al bibliotecari".