Buscar
Mostrando ítems 1-9 de 9
La gran transformación del sector agroalimentario español. Un análisis desde la perspectiva energética (1960-2010)
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2014-03)
The main objective of this work is to reconstruct the consumption of the different types of energy by the Spanish agri-food system (AFS) between 1960 and 2010. The initial hypothesis, of a high increase in energy consumption ...
Continuity, change, and geographical differences in Spain’s firewood consumption: a new estimation (1860-2010)
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2019-04)
Although firewood was the main energy source until recently in most parts of the world, our understanding of its consumption levels is still quite limited, even in regard to recent periods. The powerful impact of fossil ...
«Cuántos siglos de aceituna». El carácter de la expansión olivarera en el sur de España (1750-1900).
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2012-12)
El olivar andaluz representa hoy en día la mayor concentración arbórea de toda Europa. Su gran expansión se inició en el siglo XIX al socaire de las reformas agrarias liberales y tradicionalmente se ha asociado con la ...
Methodology and conversion factors to estimate the net primary productivity of historical and contemporary agroecosystems
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2014-05)
This methodological manual provides basic information to estimate the net
primary productivity (NPP) of historical and contemporary cropland, in terms of
fresh and dry matter, and gross energy. The methodology and the ...
Embodied energy in agricultural inputs. Incorporating a historical perspective
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2015-11)
Este documento de trabajo analiza la energía asociada a los inputs agrarios en perspectiva histórica. El estudio se basa en una amplia revisión bibliográfica, que se ha complementado con estimaciones propias para crear una ...
Las bioenergías en España. Una serie de producción, consumo y stocks entre 1860 y 2010
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2017-06)
Este documento es la base metodológica y estadística de una nueva serie de consumo de bioenergías en España entre 1860 y 2010. En el caso de las bioenergías leñosas, que han representado históricamente la mayor parte del ...
Cuestionando los relatos tradicionales: desigualdad, cambio liberal y crecimiento agrario en el Sur peninsular (1752-1901).
(Sociedad Española de Historia Agraria (SEHA), 2014-08)
En este artículo analizamos los efectos de la Revolución Liberal en el campo andaluz y planteamos algunas hipótesis sobre la interacción entre la equidad en la distribución de la renta agraria, el aumento de la producción ...
El carácter de la especialización olivarera en el sur de España (1750-1930). Ecología, campesinado e historia
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2012-01)
Olive tree represents today the major tree concentration in Europe. Its great
expansion started at 19th Century caused by liberal agrarian reforms and, traditionally,
has been associated with agrarian modernization in ...
Guideline for constructing nutrient balance in historical agricultural systems (and its application to three case-studies in southern Spain)
(Sociedad Española de Historia Agraria, 2010-09-07)
The purpose of this paper is to provide interested researchers with a simple tool to evaluate the efficacy of different methods of fertility replenishment that have accompanied and made possible the contemporary agriculture. ...