(Vila-real, 1868 - 1933)

Benito Travera García fou músic, compositor, escriptor i historiador. Va ser cronista de la ciutat i fou nomenat Fill Predilecte de Vila-real.

Pioner de la fotografía, va destacar no obstant per les seues aptituds musicals: com a sacerdot, ocupà durant trenta-huit anys la plaça d´organista de l´esglèsia Arxiprestal de Vila-real i la seva producció musical fou molt extensa. Com a escriptor i historiador li va interessar els temes localc, publicant en 1909 Historia de Villareal i en 1920, Efemèrides villarrealenses.

Però la seua obra de major interés serà la sèrie de xicotetes biografies Los músicos de la provincia de Castellón (1918), que li varen meréixer la concessió del títol d´Acadèmic corresponent de l `Acadèmia d`Historia.

Va ser així mateix col·laborador ocasional del Diccionari General de la Llengua Catalana, i  de l`Etnografia i Folklore de Catalunya, soci de Lo Rat Penat, director del Centre de Cultura Valenciana, Cronista Oficial de la Ciutat i membre corresponent de l´Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.