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dc.contributor.authorMiravet Gómez, Arturo
dc.contributor.otherAquilué Ballarín, Marta
dc.contributor.otherUniversitat Jaume I. Unitat Predepartamental d'Infermeria
dc.date.accessioned2018-07-09T10:21:10Z
dc.date.available2018-07-09T10:21:10Z
dc.date.issued2018-07-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/175539
dc.descriptionTreball Final de Grau en Infermeria. Codi: IN1138. Curs: 2017/2018ca_CA
dc.description.abstractA BSTRACT Introduction: i mmunonutrition consist on providing the body with nutrients that will en c hance the functioning of the immune system and will prevent protein loss by catabolism, produced by the metabolic stress generated in some specific physiological situations such as major surgeries. The nutrients capable of providing pharmacological effects are arginine, glutamine, w - 3 acids and RNA. O bjective s: to evaluate the available evidence on the effectiveness of immunonutrition on postoperative complications; determining if it can reduce the rate of surgical infections; to determine the time and the duration of the immunonutrition treatment to enhance its effectiveness. Finally, to describe how nutrients may affect the immune re sponse. Methods: an integrative review of the avalaible evidence in Pubmed, Proquest y CINAHL was performed. Results: the initial search resulted in 128 studies. After discarding the studies that were not focused in surgery and immunonutrition, 24 studies were finally selected . Conclusions : i mmunonutrition has been shown to improve the results of postoperative complications, both infectious and non - infectio us, and the hospital length of stay . Surgical infections have been diminished in patients who ingest immunonutrition. The optimal period to boost its effectiveness is perioperative period , 5 or 7 days before and in the immediate postoperative period until 5 or 7 days after surgery. The more studied and effective are arginine, w - 3 acids and RNA or arginine , glutamine and w - 3 acids.ca_CA
dc.description.abstractIntroducción : La inmunonutrición consiste en aportar al organismo aquellos nutrientes que vayan a ayudarlo a mejorar la función del sistema inmune y a la mejoría de la pé rdida proteica por catabolismo , produci da en el estrés metabólico generado en algunas situaciones fisiológicas esp ecíficas como cirugías mayores. Los nutrientes capaces de aportar efectos farmacológicos son la arginina, glutamina, ácidos w - 3 y RNA. O bjetivo s: evaluar la evidencia disponible en la efectividad de la inmunonutrición sobre las complicaciones postquirúrgicas ; d eterminando si puede reducir la tasa de i n fecciones del sitio quirúrgico; determinar en qué momento se debe administrar la inmunonutrición y la duración de la misma para que sea efectiva. Por último, d escribir cómo los nutrientes pueden interveni r en la respuesta inmunológica. Metodología : se realizó una revisión integradora de la evidencia disponible en las bases de d atos Pubmed, Proquest y CINAHL. Resultados: la búsqueda proporcionó 128 estudios d e los cuales 24 fueron elegibles para esta revisión. Se des c artaron aquellos que no trataban sobre cirugía e inmunonut rición. Conclusiones : la inmunonutrición ha demostrado mejorar los resultados de comp licaciones postquirúrgicas tanto infecciosas como no infecciosas y los días de estancia hospitalaria. Las infecciones de sitio quirúrgico se han visto disminuidas en los pacientes que tomaron inmunonutrición. El periodo óptimo para su mayor efectividad e s el perioperatorio, 5 o 7 días antes y en el postoperatorio inmediato hasta 5 o 7 días después de la cirugía. Las fórmulas más estudiadas y con mejores resultados son argi nina, ácidos w - 3 y RNA o arginina, glutamina y ácidos w - 3.ca_CA
dc.format.extent51 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isospaca_CA
dc.publisherUniversitat Jaume Ica_CA
dc.subjectGrau en Infermeriaca_CA
dc.subjectGrado en Enfermeríaca_CA
dc.subjectBachelor's Degree in Nurisngca_CA
dc.subjectPostoperative infectious complicationsca_CA
dc.subjectImmunonutritionca_CA
dc.subjectEnteral immunonutritionca_CA
dc.subjectComplicaciones infecciosas postoperatoriasca_CA
dc.subjectInmunonutriciónca_CA
dc.subjectInmunonutrición enteralca_CA
dc.titlePrevención de las complicaciones postquirúrgicas mediante inmunonutriciónca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca_CA
dc.educationLevelEstudios de Gradoca_CA
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccessca_CA


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