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Adherencia a la dieta mediterránea y hábitos saludables en estudiantes de bachillerato
dc.contributor.author | Antonio Mateu, Mar | |
dc.contributor.other | Esteve Clavero, Aurora | |
dc.contributor.other | Universitat Jaume I. Unitat Predepartamental d'Infermeria | |
dc.date.accessioned | 2018-05-07T06:45:02Z | |
dc.date.available | 2018-05-07T06:45:02Z | |
dc.date.issued | 2017-05-31 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10234/174507 | |
dc.description | Treball Final de Grau en Infermeria. Codi: IN1138: Curs: 2016/2017 | ca_CA |
dc.description.abstract | Objective: Identify food habits and lifestyle in teenagers of a school in Valencia. Material and methods: Distribution of a survey based on questions from Mediterranean Diet Adhesion Questionnaire and ENSE Questionnaire to a sample of 98 high school stude nts. The su rvey indicates, from 0 to 14 points, whether the adherence to the Mediterranean diet was low (0 - 6), intermediate (7 - 8) or high (9 - 14). Gender, age, weight and height from each participant were registered , a s well as the breakfast, alcohol and tobacco consu mption habits Results: The sample consisted of 47 women and 51 men aged from 16 to 19 years. 36% of the students had a low adhesion to Mediterranean Diet and 10% a high adhesion . 28,57% of the participants eat vegetables and do not present obesity or over weight. 25,51% of the students do not eat breakfast. 95 , 12% of the students with underweight or normal weight agree with their nutritional condition and their body self - image. 95,92% of the students admit that they consume alcohol occasionally and 34,7% to bacco. Conclusions: There is a low percentage of the students with high adhesion to the m editerranean diet. The suitable vegetable consumption could be considerate d as a protective factor against obesity and overweight. It has been manifested an inappropr iate consumption of the food recommend ed by mediterranean diet. It has been detected an early age of alcohol consumption . The study hypothesis has been verified | ca_CA |
dc.description.abstract | Objetivo: Conocer los hábitos de alimentación y estilo de vida en adolecentes de un coleg io de Valencia. Material y métodos: Distribución de un cuestionario elaborado a base de presguntas del cuestionari o de adherencia a la dieta mediterránea y de la ENSE a una muestra de 98 estudiantes de bachillerato. El cuestionario (0 - 14) indicaba si la adherencia a la dieta mediterránea era baja (0 - 6), media (7 - 8) o alta (9 - 14). De cada encuestado se registraba sexo, edad, peso, talla, hábitos de desayuno y hábitos de consumo de alcohol y tabaco. Resultados: La muestra era de 47 mujeres y 51 varones con edades entre 16 y 19 años. El 36% de los estudiantes tenía una adherencia a la dieta mediterránea baja y el 10% alta . El 28,57% consume verduras y no presenta obesidad ni sobrepeso. Un 25,51% de los alumnos no desayuna. Un 95,12% de los estudiantes con infrapeso o normopeso concuerdan en su estado nutricional y su autopercepción. Un 95,92% de los alumnos afirma haber co nsumido alcohol en alguna ocasión y un 34,7% tabaco. Conclusiones: Hay un escaso porcentaje de alumnos con alta adherencia a la dieta mediterránea. El consumo adecuado de verduras podría considerarse un factor protector frente a la obesidad y el sobrepeso . Se ha manifestado un inadecuado consumo de todos los alimentos recomendados por la dieta mediterránea. Se ha detectado una edad de inicio del consumo de alcohol muy temprana. La hipótesis del estudio queda confirmada. | ca_CA |
dc.format.extent | 48 p. | ca_CA |
dc.format.mimetype | application/pdf | ca_CA |
dc.language.iso | spa | ca_CA |
dc.publisher | Universitat Jaume I | ca_CA |
dc.rights.uri | http://rightsstatements.org/vocab/CNE/1.0/ | * |
dc.subject | Grau en Infermeria | ca_CA |
dc.subject | Grado en Enfermería | ca_CA |
dc.subject | Bachelor's Degree in Nurisng | ca_CA |
dc.subject | Food habits | ca_CA |
dc.subject | Mediterranean diet | ca_CA |
dc.subject | Adolescent health | ca_CA |
dc.subject | Body image | ca_CA |
dc.subject | Hábitos alimentarios | ca_CA |
dc.subject | Dieta mediterránea | ca_CA |
dc.subject | Salud del adolescente | ca_CA |
dc.subject | Imagen corporal | ca_CA |
dc.title | Adherencia a la dieta mediterránea y hábitos saludables en estudiantes de bachillerato | ca_CA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | ca_CA |
dc.educationLevel | Estudios de Grado | ca_CA |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | ca_CA |
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