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dc.contributor.authorHernández Adell, Ismael
dc.contributor.authorPujol Andreu, Josep
dc.date.accessioned2018-03-04T17:13:31Z
dc.date.available2018-03-04T17:13:31Z
dc.date.issued2017-12
dc.identifier.issn1139-1472
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10234/173189
dc.description.abstractOne of the main features of the European nutritional transition involved the wide-spread increase in milk consumption, a singular process as it involved the emergence of new consumption preferences. This transformation will be examined here using Spain as a case study. Even up until the 1890s milk was not considered a valuable dietary component in Spain, and was normally consumed only by those who were on liquid diets for medical reasons. By the 1930s, however, milk was regarded as a basic foodstuff, especially for children. Our main hypothesis is that cities played a central role in this change in preferences. Large population centres provided an avenue to spread new knowledge of nutrition and food hygiene, while cities allowed social economies of scale that made it easier to implement new public hygiene measures and to publicize or distribute new products. We also show that the spreading of milk consumption in cities progressed slowly in Spain, because until well into the twentieth century supply could only rely on short-range distribution networks.ca_CA
dc.description.abstractLa difusión del consumo de leche fue una de las principales características de la transición nutricional europea. Este proceso fue además muy singular, porque exigió la formación de nuevas preferencias de consumo. En este artículo examinaremos esta cuestión tomando como referencia España. En este caso, todavía en los años 1890 la leche era un alimento muy poco valorado por la sociedad y normalmente solo la consumían aquellos colectivos que precisaban ingerir dietas líquidas. En los años 1930, en cambio, la leche era considerada un alimento de primera necesidad, especialmente para los menores de edad. Nuestra principal hipótesis es que las ciudades ocuparon un lugar destacado en este proceso, porque fue en estos núcleos de población donde antes se difundieron los nuevos conocimientos en nutrición e higiene de los alimentos, y donde las economías sociales de escala hacían más fácil impulsar nuevas políticas de higiene pública y la difusión de nuevos productos. También mostraremos que la difusión del consumo de leche avanzó muy lentamente en España, porque el abastecimiento debió ser de proximidad hasta muy entrado el siglo xx.ca_CA
dc.format.extent31 p.ca_CA
dc.format.mimetypeapplication/pdfca_CA
dc.language.isoengca_CA
dc.publisherSociedad Española de Historia Agraria (SEHA)ca_CA
dc.relation.isPartOfHistoria agraria: Revista de agricultura e historia rural, nº 73, 59-90
dc.rights© 2017 SEHAca_CA
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjecturbanizaciónca_CA
dc.subjectconsumo de lecheca_CA
dc.subjectalimentosca_CA
dc.subjectEspañaca_CA
dc.subjectSpainca_CA
dc.subjectmilk consumptionca_CA
dc.subjectfood suplyca_CA
dc.subjecturbanizationca_CA
dc.subjectEuropeca_CA
dc.titleCities and milk consumption in Europe, 1890-1936: the emergence of a new market in Spainca_CA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleca_CA
dc.subject.jelN30ca_CA
dc.subject.jelN50ca_CA
dc.subject.jelN70ca_CA
dc.subject.jelN90ca_CA
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.26882/HistAgrar.073E03h
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_CA
dc.relation.publisherVersionhttp://www.historiaagraria.com/numero.php?n=73ca_CA


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