2024-03-29T11:45:01Zhttps://repositori.uji.es/oai/requestoai:repositori.uji.es:10234/415812019-11-18T23:21:30Zcom_10234_9273col_10234_9274
00925njm 22002777a 4500
dc
Collantes, Fernando
author
2012-06
This paper, a case study of the great transformations undergone by
food consumption patterns in Spain since c. 1950, reconstructs the evolution of
the consumption of milk and milk derivatives. The paper homogenizes and
triangulates the information given by several statistical sources, which use
different methodologies and cover different periods. This information is
combined with qualitative material. Milk consumption grew rapidly during the
first half of the period and, after a phase of stagnation, started to decrease in
the last years of the twentieth century. On the contrary, the consumption of (an
increasing variety of) milk derivatives grew steadily throughout the whole of the
period. The contrast between the respective trajectories of milk and its
derivatives underlines the relevant role played by the elaboration and
diversification of foodstuffs in the shaping of consumption patterns.
El trabajo, un estudio de caso sobre las grandes transformaciones
experimentadas por la alimentación española durante la segunda mitad del
siglo XX y comienzos del XXI, reconstruye la evolución del consumo de leche y
derivados lácteos. El trabajo homogeneiza y coteja las informaciones ofrecidas
por las diversas fuentes estadísticas que, con distintas metodologías, cubren
diferentes partes del periodo, y las combina con elementos cualitativos. El
consumo de leche creció con rapidez durante la primera mitad del periodo y,
tras una fase de estancamiento, comenzó a caer a finales del siglo XX. El
consumo de derivados lácteos, por el contrario, creció persistentemente a lo
largo de todo el periodo, apoyado sobre una variedad creciente de productos.
El contraste entre las respectivas evoluciones de la leche y sus derivados
subraya el importante papel desempeñado por la transformación y
diversificación de los alimentos en la evolución del consumo.
http://hdl.handle.net/10234/41581
Food consumption
Spain
Milk
Milk derivatives
Nutritional transition
Alimentación
España
Leche
Productos lácteos
Transición nutricional
El consumo de productos lácteos en España, 1950-2010